Наш преподавател изкачи най-високия връх в Европа

понеделник, 20 август 2018 13:26

В края на юли преподавателят от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ гл. ас. д-р Христо Иванов успешно изкачи Елбрус  (5642 м) - най-високия връх в континентална Европа.

Гл. ас. д-р Христо Иванов на връх Елбрус

Връх Елбрус се намира на границата между Европа и Азия, на територията на Република Кабардино-Балкария в Руската федерация и е част от планинската система Голям Кавказ. Върхът, представляващ кратер на застинал вулкан, е покрит целогодишно със сняг и ледници и привлича алпинисти и любители от цял свят.

Христо е запален планинар и се подготвя с месеци за изкачването на Елбрус. В началото на лятото заминава за финална тренировка в Турция, където има подходящи условия за това. На 27 юли той и още двама българи заминават за Русия, за да се присъединят към организирана група туристи, с които възнамеряват заедно да щурмуват върха. Групата включва участници от  Обединеното кралство, Ирландия, Германия, Нидерландия, САЩ, Румъния и България.

Христо и останалите членове на групата, стъпили на върха

    

Нашият преподавател в подножието на връх Елбрус

След двудневна височинна аклиматизация в подножието на връх Елбрус, времето е благоприятно и в 2 ч. през нощта на 31 юли групата на Христо, придружавана от местни планински водачи, се насочва към върха. Следва седемчасово изкачване и в 9.30 ч. Христо и останалите членове на групата стъпват на връх Елбрус.

Участниците в изкачването

Галерия снимки от Наш преподавател изкачи най-високия връх в Европа ...