Студенти от специалност „Международни отношения“ коментираха встъпването в длъжност на президента Тръмп в пряко тв включване

понеделник, 23 януари 2017 15:26

По повод встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, телeвизия BIT направи пряко включване от катедра „Международни отношения“ в УНСС. Водещият Златимир Йочев разговаря с доц. д-р Пламен Ралчев, заместник-ръководител на катедрата, и със студентите от специалност „Международни отношения“ – Георги Вълев, Илиян Крумов, Борислав Великов и Димитър Черкезов (на снимката долу). 

Студентите, които са и членове на Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), споделиха своето мнение и впечатления от пребиваването си в САЩ по време на кандидатпрезидентската кампания.

Доц. д-р Пламен Ралчев със студентите Георги Вълев, Борислав Великов, Илиян Крумов и Димитър Черкезов (отдясно наляво)

Магистърът Георги Вълев коментира настроенията на младите избиратели от Републиканската партия и посочи, че Тръмп със сигурност няма да е безличен президент, но има много въпросителни как ще се позиционира спрямо Русия и Китай и кой ще е предпочитаният партньор за САЩ. Борислав Великов сподели впечатленията си от Айова и посочи, че мнозинството от хората там са имали благоприятна визия за бъдещето и са възприемали положително посланията на Тръмп.

В своя коментар доц. д-р Пламен Ралчев подчерта, че на президента Тръмп ще му се наложи да се адаптира към новата си роля и вероятно ще настъпят метаморфози в посланията и политиките. „Едва ли Тръмп ще може да промени толкова много неща и толкова бързо, колкото обещава“, смята той. Според него предизвикателство за Тръмп ще бъде т.нар. истаблишмънт във Вашингтон и затова вероятно вицепрезидентът Майк Пенс, който е с по-голям политически опит, в критични моменти, каквито сигурно ще има много, ще играе ролята на балансьор.

Доц. д-р Пламен Ралчев и водещият Златимир Йочев

Председателят на САИМО Илиян Крумов подчерта значението на президентската администрация и факта, че вече има разминавания между определени предизборни послания и изказвания на хора, номинирани за позиции в администрацията. На въпроса за предизвикателствата пред стратегическите съюзи, студентът Димитър Черкезов изтъкна, че има разлика дали ще се слуша самия Доналд Тръмп или администрацията му по тези въпроси.

Димитър Черкезов и Илиян Крумов (отляво надясно)

Водещият Златимир Йочев, доц. д-р Пламен Ралчев и студентите Георги Вълев, Димитър Черкезов, Илиян Крумов и Борислав Великов (отдясно наляво)

Записът на цялото предаване може да видите тук:

http://www.bitelevision.com/noviyat-prezident-donald-tramp-vstapva-v-dlazhnost/ 

http://cdn1.bitelevision.com/upload/2017/01/20/KLETVA_TRUMP_1.mp4?_=1

Галерия снимки от Студенти от специалност „Международни отношения“ коментираха встъпването в длъжн ...