Национална конференция „Ромите – социални неравенства, нови възможности“

сряда, 19 октомври 2016 15:40

Национална конференция на тема „Ромите – социални неравенства, нови възможности” бе организирана от университета, фондация “Фридрих Еберт“ и Центъра за медийни изследвания и аудиовизуална политика в УНСС. В работата на форума участваха изследователи, преподаватели, представители на правителствени и неправителствени организации, журналисти и студенти.

На откриването на конференцията в голямата конферентна зала присъстваха ректорът на УНСС проф. д. ик. н. Стати Статев, ръководителят на Бюро България на фондация „Фридрих Еберт” Регине Шуберт, проф. д-р Петко Тодоров, директор на Центъра за медийни изследвания и аудиовизуална политика, проф. д-р Антонина Желязкова, СУ „Св. Климент Охридски“, директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия.

Проф. Тодоров открива конференцията. Вдясно от него: проф. Статев и проф. Желязкова, вляво - г-жа Шуберт 

Ромите са част от демографския облик на страната, постави тематичния акцент проф. Тодоров и даде отговор на въпросите „Защо?“: за вниманието и интереса към темата, за организаторите и домакина на форума, за отговорната роля на медиите и др.  

Защо в УНСС?, продължи с въпросите и отговорите ректорът проф. Статев. Защото университетът, който е най-големият в страната и винаги „отворен“ към актуалните обществени проблеми, е достойно място за провеждане на конференцията.

В голямата конферентна зала

Проф. Статев благодари на фондация „Фридрих Еберт“ и г-жа Шуберт както за подкрепата в организирането  на форума, така и за ползотворното многогодишно сътрудничество. Ректорът изрази убеденост, че резултатите от конференцията ще бъдат възприети и приложени от присъстващите представители на различните държавни институции и неправителствени организации. Надявам се това събитие да бъде следваща крачка в приобщаването на ромите към обществото, към интегриране на уязвимите етнически малцинства у нас.

Ректорът приветства участниците във форума

Ректорът говори и за ролята и дълга на медиите, за нарушения медиен баланс, особено в частта за ромите.

Благодаря на УНСС за дългогодишното успешно сътрудничество с фондация „Фридрих Еберт“, на което е резултат и тази конференция, каза Регине Шуберт. Тя изтъкна важността на темата, застъпена в програмите на фондацията. За нас е важно да съберем идеи, да определим къде се намираме и какви са пътищата за решаване на проблема.  По думите й, ромското население е най-засегнато от бедността в страната и затова е важно повишаването на образователното ниво на населението и особено важно - на ромското малцинство.

Регине Шуберт (втората отляво надясно) благодари на УНСС за успешното сътрудничество

Проблемът със социалните неравенства и дискриминиращите практики по отношение на ромите е системен. Не е академичен проблем. Той е единствено резултат на отсъствието на политическа визия и воля през последните 25 години, както и на безсилието/нежеланието да бъдат организирани и насочени обществени ресурси за разрешаване на сложната ситуация с разделението, маргинализацията, изолацията, отпадането, посочи в доклада си „Ромите – социални неравенства и дискриминиращи практики“ проф. д-р Антонина Желязкова. Бедността, която води до изолация и маргинализация, ограниченият достъп до пазара на труда, ограниченият достъп до здравеопазване, образование и поносими жилищни условия, дискриминация – това са характеристиките на социалните неравенства, които засягат ромите и те са като константа в България, изтъкна тя. Идеята на научните изследвания е в експертна среда да анализираме какво всъщност разбираме под интеграция на малцинствата, доколко ефективни са политиките за включване на ромите, защото поради някакви причини често те се оказват неработещи, но за сметка на това - скъпи.

„Ромите – социална интеграция и развитие“ бе темата на доклада на Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.  За „Ромите –медиен образ и публични послания“ говори д-р Бойко Василев, водещ и продуцент на „Панорама“ по БНТ.

По време на конференцията

Ромите са сред първите жертви на пазара на труда, сред тези, които са загубили най-много доход и са обеднели най-много за периода след 2000 г., посочи в доклада си “Ромите – индустрия на бедността“ проф. Петко Тодоров Той цитира красноречиви данни на Световната банка и Институт „Отворено общество“ и бе категоричен, че ниското образование и ниската квалификация винаги ще поддържат капана на бедността и ще формират неравенства с огромно влияние върху политическия и икономически облик на страната.

На тема „Ромите – език на омразата в социалните медии“ говори доц. д-р Стела Константинова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“. Тя даде примери за медийна репрезентация на ромите в интернет, в блогосферата и видеосоциалните медии. Доц. Константинова направи изводи за „устойчивите предразсъдъци, универсалните ценности и Romanipe“.

Всеки от изнесените доклади бе последван от дискусия.

Галерия снимки от Национална конференция „Ромите – социални неравенства, нови възможности“ ...