Наш преподавател участва в Генералната асамблея на ANEC

вторник, 28 юни 2016 14:59

В Брюксел се проведе 27-ата Генерална асамблея на ANEC (European consumer voice in standardisation) - европейска организация, представляваща интересите на потребителите в стандартизацията.

Доц. д-р Елка Василева от катедра „Икономика на природните ресурси“ участва в работата на Генералната асамблея като официален представител на България, наред с представителите на националните организации на потребителите от 33 страни членки на ANEC. По време на заседанията бяха дискутирани основните постижения в дейността на организацията за 2015 г., както и перспективите за развитие. На срещата беше отбелязано голямото значение на оповестената на 13 юни 2016 г. Съвместна инициатива за стандартизация: в отговор на променящия се европейски пазар (Joint Initiative on Standardisation: responding to a changing marketplace; DG GROW). Инициативата утвърждава ползите от стандартизацията и се основава на по-широко участие на потребителите в процесите на стандартизацията.

Участници в Генералната асамблея на ANEC

Организацията е представена от около 200 експерти, участващи на доброволен принцип в над 100 технически комитета на европейските органи по стандартизация CEN, CENELEC и ETSI. На юбилейното честване „21 години ANEC“ бе отбелязано, че от създаването си през 1995 г., ANEC е постигнала много за защита интересите на потребителите в няколко приоритетни области: безопасност на децата; достъпност на продуктите и услугите; електродомакински уреди; информационно общество и устойчиво развитие; услуги; опасни химикали и интелигентни измервателни уреди.

На сайта на ANEC (http://www.anec.eu) са представени многобройни материали и актуални новини, свързани с дейността на организацията.

Галерия снимки от Наш преподавател участва в Генералната асамблея на ANEC ...