Спортистите ни със сребро в комплексното класиране на универсиадата

сряда, 22 юни 2016 13:20

Студентите-спортисти от представителните отбори на нашия университет за пореден път доказаха, че освен отличници в учението са и сред лидерите в спорта. Те спечелиха сребърната купа в комплексното класиране на Националната универсиада 2016 г., която се проведе в Русе.  В нея участваха състезатели от 24 висши училища в страната и пред УНСС се класира само НСА „Васил Левски“.

Нашите плувци за втора поредна година оставиха без дъх професионалните спортисти от спортната академия и отборът ни стана шампион при мъжете.

В продължение на два дни плувците ни окупираха почетната стълбичка – с 8 мъже, 22 старта, 3 щафети и невероятни резултати!  Осем златни медала – 50 м, 100 м, 200 м свободен стил; 50 м и 100 м гръб; 50 м и 100 м бътерфлай, 4 по 100 м щафета свободен стил! Шест бяха сребърните отличия – 50 м бруст, 100 м и 200 м свободен стил, 200 м съчетано плуване, 4 по 100 м смесена щафета, 4 по 50 м съчетана смесена щафета. Бяха извоювали и четири бронзови медала -50  м свободен стил, 50 м бруст, 100 м гръб, 200 м бруст. 

Третокурсникът Мартин Желев е единственият студент от нашия университет и в България участвал в три световни универсиади. Титли и медали спечелиха още Ради Мерджанов, Иван Дерменджийски, Станислав Будинов, Любен Любенов, Йордан Тонов, Йордан Андреев, Петър Иванов.

Мъжкият ни отбор с треньор ст. преп. Светла Цонева спечели шампионската титла в университетския шампионат по плуване

Женският отбор по плуване на УНСС стана вицешампион. За първи път момичетата бяха на крачка от първото място. В 11 индивидуални и 3 щафетни дисциплини те спечелиха два сребърни, четири бронзови медала и много призови класирания. Отлично се представиха Росица Узимкова, Теодора Папазова, Славина Филипова, Константина Стоянова,  Христа Стойнева, Калина Йорданова, Гергана Илиева и Росица Петрова.

Шампионската титла на мъжкия отбор и вицешампионската при жените ни класира комплексно на второ място.

Женският тим по плуване се пребори за сребърните медали в отборното класиране

Достойно в Русе се представиха и атлетите ни, който спечелиха седем медала - пет сребърни и два бронзови. Две втори места спечели Ангелина Георгиева в щафетните бягания 4 по 100 м и 4 по 400 м и се пребори за бронз в бягането на 400 м. Жените и мъжете ни спечелиха сребро в щафетите 4 по 100 м. Състезателите ни отвоюваха и щафетното бягане на 4 по 400 м. Иван Кунев завърши втори в тласкането на гюле, а София Станоева взе бронза в скока на дължина. 

Ангелина Георгиева (последната вдясно) спечели два сребърни медала в щафетите 4 по 100 и 4 по 400 м, както и  бронз в бягането на 400 м.

Кирил Загорски (последният вдясно) спечели два сребърни медала в щафетите 4 по 100 м и 4 по 400 м.  Като капитан на отбора взе и купата за третото място в комплексното класиране

София Станоева (вдясно) се пребори за сребърните медали в щафетите 4 по 100 м и 4 по 400 м, както и за бронза в скока на дължина 

Атлетите на УНСС Кирил Загорски, Калоян Гребеничарски, Даниел Якимов и Мартин Илиев се окичиха със сребърните медали в щафетите 4 по 100 м и 4 по 400 м
Сребърните медали в щафетните бягания на 4 по 100 м и 4 по 400 м взеха атлетките от представителния отбор на УНСС – Никол Стамболийска, Виктория Каръкова, София Станоева и Ангелина Георгиева

Футболистите на УНСС се пребориха за бронзовите медали. В редовния сезон момчетата на треньора Иван Стоилов записаха осем победи. По пътя към финалите отборът ни отстрани силния тим на русенския университет с 1:0. На полуфинала футболистите ни загубиха с 0:3 от МГУ.

Отборът ни по футзал спечели бронзовите медали в Държавното първенство по футзал. В редовния сезон футболистите ни не допуснаха нито една загуба. В полуфиналните мачове с „Левски“, отборът ни загуби след изпълнение на дузпи.

Футболистите ни, водени от треньора Иван Стоилов, се пребориха за бронзовите отличия

Женският ни баскетболен отбор зае трето място в Националната универсиада. Мария Балабанова, Марина Гелова, Мария Тодорова, Соня Филипова, Ива Желязкова, Диана Луканова, Яница Накова и Зоя Томова  се представиха майсторски в Аматьорската лига и вдигнаха шампионската купа. Отборът на УНСС бе единственият съставен само от студентки на университета без да разчита на професионалисти.

С бронзови медали се окичиха и красивите ни състезателки по аеробика. В Държавния шампионат, който се проведе в НСА, взеха участие седем университета, които демонстрираха високо ниво на подготовка. След оспорвана надпревара и много емоции, състезателките ни  Деница Милева, Надежда Петрова, Александра Николова, Катрин Стоянов, Нина Стойчева, Благовеста Гогова, Бояна Велинова и Елица Милева заеха третото място.  

Момичетата ни от отбора по аеробика спечелиха бронзовите медали

Волейболистите ни завършиха на четвърто място на финалите в Националната универсиада. Малшанс лиши състезателите ни от медалите в Русе.

Галерия снимки от Спортистите ни със сребро в комплексното класиране на универсиадата ...