Изследване на възможностите за провеждане на електронен държавен изпит за специалност "Счетоводство", ОКС "бакалавър"

петък, 03 юни 2016 13:55

Катедра „Счетоводство и анализ” към Финансово-счетоводния факултет организира кръгла маса на тема "Изследване на възможностите за провеждане на електронен държавен изпит за специалност "Счетоводство", ОКС "бакалавър". Събитието се проведе в малката конферентна зала с участието на преподаватели от катедрата. Модератор на форума бе доц. д-р Теодора Рупска.

Проф. Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ” и декан на „Финансово-счетоводния факултет”, се обърна към присъстващите: „Ние винаги сме подхождали много отговорно към нашите студенти и сме създавали всички предпоставки за реализирането на основната цел на висшето образование - подготовката на високвалифицирани специалисти. Постигането на тази цел в образователната и квалификационната степен „бакалавър” може да се реализира, когато обучението осигурява широкопрофилна подготовка или специализирана професионална подготовка по професионални направления или специалности”.

В малката конферентна зала

Проф. Башева подчерта също, че държавният изпит за ОКС „бакалавър” по счетоводство е изключително важна процедура с национално значение и затова ръководството на катедрата е организирало този отговорен форум. Неговата цел е  обстойно и задълбочено да бъде обсъден проблемът за въвеждането на електронен държавен изпит и да се формира позиция по начина на провеждането му.

Проф. Башева (вляво) представя становището на проф. Душанов

Проф. Башева представи становището на проф. д.ик.н. Иван Душанов, в което подробно се анализират положителните и отрицателните страни на двете форми на държавен изпит. „В своето становище проф. Душанов подчертава, че този изпит „е държавният качествен щемпел на произведения от нас образователен и квалификационен продукт – дипломираният в УНСС бакалавър. Целта на държавния изпит, отбелязва проф. Душанов, е „да се провери как и до колко е реализирана задачата за изграждането на дипломирания бакалавър с висша квалификация, който ще заеме по трудово правоотношение съответната длъжност на правоспособен специалист в счетоводната система”, акцентира проф. Башева.

Участници в кръглата маса

Коментари и предложения направиха присъстващите на форума преподаватели. Кръглата маса продължи с оживена дискусия.

 

Галерия снимки от Изследване на възможностите за провеждане на електронен държавен изпит за специа ...