Студенти гостуваха на Административния съд София-град

понеделник, 18 април 2016 9:03

Студенти от Юридическия факултет на УНСС и техни колеги от СУ „Св. Климент Охридски“, Техническия университет и УниБит посетиха Административния съд София – град (АССГ) по повод неговия "Ден на отворените врати".

По време на посещението в АССГ

Председателят на АССГ съдия Радостин Радков запозна гостите с историята и спецификата в дейността на най-големия първоинстанционен административен съд в България. Съдии и ръководители на служби разказаха за работата на магистратите и административните служби, за видовете спорове, които се разглеждат от съда, и движението на делата.

Най-атрактивно и полезно за младите хора беше разиграването на административен процес. Студенти облякоха тоги на съдии и прокурори, техни колеги влязоха в ролята на адвокати и страни по спора. В „съдебното заседание“ беше разгледано дело, образувано по жалба на водач на МПС, глобен за шофиране в нетрезво състояние. Тричленният състав – второкурсници от Юридическия факултет на УНСС, не уважи жалбата и остави в сила наказанието, наложено от Районния съд - 700 лева глоба и лишаване от право на управление на МПС за 8 месеца.

"Съдебното заседание"

След „заседанието“ студентите си направиха снимки за спомен с тогите (виж долу).

Административният съд София – град за четвърти път отваря врати и за гости, които не подават жалби и не се явяват по дела, а се интересуват от дейността на институцията. 

Галерия снимки от Студенти гостуваха на Административния съд София-град ...