Публична лекция "Актуални проблеми пред ресурсното осигуряване в отбраната и сигурността"

сряда, 18 февруари 2015 9:17

Публична лекция на тема: „Актуални проблеми пред ресурсното осигуряване в отбраната и сигурността“ организираха в зала "Тържествена" катедра „Национална и регионална сигурност“ и Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС. Постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев бе гост-лектор.

Д-р Тотев по време на лекцията си. Вдясно от него: доц. д-р Георги Павлов и доц. д-р Цветан Цветков

Лекцията продължава традицията на катедрата за представяне от водещи експерти на най-актуални проблеми в областта, отбеляза доц. д-р Цветан Цветков, директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС, зам.-декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, в.и.д. ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“.

Лекторът

В подробна презентация д-р Добромир Тотев, магистър по икономика на отбраната и сигурността и доктор по научната специалност „Икономика и управление“ в УНСС, очерта пред студентите същността и проблемите по управлението на ресурсите за отбраната. Той се спря на стратегическите програми, законовата база, планирането и бюджета, реформите в Министерството на отбраната, националната програма „България в НАТО и в европейската отбрана – 2020“. Лекторът конкретизира ползите от сътрудничеството между държавната администрация, българската отбранителна индустрия, научно-изследователската общност и агенциите на НАТО и ЕС, реализирането на различни съвместни инициативи и др.

Студентите в зала "Тържествена"

Като част от националната програма за развитие: България 2020 приоритетна задача за Министерството на отбраната е засилване на участието в международни проекти и използване на възможностите, които предоставят програмите на Европейския съюз, посочи д-р Тотев.

 

Галерия снимки от Публична лекция "Актуални проблеми пред ресурсното осигуряване в отбраната и сиг ...