Филм-импресия „Проект България“ показаха трима студенти по журналистика

вторник, 06 декември 2011 0:00

Филм-импресия със заглавие „Проект България" представиха пред колегите и преподавателите си студенти по журналистика от университета. Дванадесетминутната лента бе своеобразно пътуване в черно-бялото и цветовете на „нещата от живота", по пътя към духовността и природата. Творбата дава свой поглед към града, улицата, книгите, природата, истината, границите... - теми развълнували създателите на кинолентата, предадени като емоция и мисъл и на публиката в зала „Тържествена" на университета.


Тримата автори на филма (на снимката вляво) завладяха вниманието на колегите и преподавателите си в залата.

За авторите на „Проект България" Александър Марков (оператор и режисьор на филма), Петьо Врачев (сценарист), Николай Марков (изявяващ се като актьор), това не е филм протест, а по-скоро събирателна история на седем милиона истории, които искат да бъдат чути и осмислени от зрителя-слушател. Момчетата са заснели филма си с бюджет от... 2,50 лв. за символичните 9 месеца, при доста по-късите периоди от седмица за написване на сценария, десетина дни за снимки в София и околностите й, но доста повече време за монтаж при любителски условия.

Във филма си тримата третокурсници се опитват да покажат своите ценностни критерии за живота и да пренасочат вниманието от града към природата като алтернатива, към онази красота, за която "българите остават слепи, а чужденците оценяват". Няма набелязан конкретен човек, искаме всеки да преоткрие себе си във филма и сам да осмисли нещата, обясни Александър Марков. Особено важно за създателите на филма е да докажат, че в България не остават само млади хора „втора ръка", а креативно, качествено поколение.


Поздравления от преподавателите доц Петко Тодоров, ръководител на катедра "Медии и комуникации" и доц. Биляна Томова.

Премиерата на филма „Проект България" се състоя не случайно в Деня на доброволчеството и бе осъществена със съдействието на катедра „Медии и обществени комуникации", Студентския съвет и Междууниверситетския център за развитие на кариерата на УНСС. Водещ на представянето на филма бе Ивайло Пеев, чийто глас озвучава и филмовата лента.

Галерия снимки от Филм-импресия „Проект България“ показаха трима студенти по журналистика ...