Лекция на главния прокурор Сотир Цацаров

сряда, 15 май 2013 8:20

Изключително ми е приятно да приветствам главния прокурор господин Сотир Цацаров с „Добре дошъл!“ в УНСС и да му благодаря за готовността и отзивчивостта да представи пред нас своите виждания за настоящето и бъдещето на българската прокуратура, каза ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев при откриването на срещата с главния прокурор в голямата конферентна зала. Цацаров изнесе пред студенти  и преподаватели лекция на тема: "Българската прокуратура: настояща реалност и бъдещи стъпки".

Проф. Статев напомни, че тази година отбелязваме 160 години от рождението на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на Свободния университет за политически и стопански науки, чийто наследник е УНСС. Ректорът изтъкна, че проф. Бобчев е и един от основателите на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“, възпитаник на който е главният прокурор, и съобщи един интересен факт – проф. Тодор Кулев, член на първия седемчленен Академичен съвет на Свободния университет, е бил министър на правосъдието и главен прокурор от 4 януари 1926 г. до 15 май 1930 г.

Проф. Статев показва снимка с проф. Бобчев и проф. Кулев. Вдясно от него: Сотир Цацаров

Главният прокурор открои ключовите проблеми на прокуратурата и съобщи, че сега в институцията се провежда функционален одит, който трябва да е готов до 3 юни, след което ще бъде подготвен план за действие.

Главният прокурор

В отговор на многобройните въпроси Цацаров фокусира вниманието върху необходимостта от въвеждането на единен регистър на СРС,  обоснова защо Бюрото за защита на свидетели трябва да бъде на пряко подчинение на главния прокурор, изрази скептицизъм  към създаването на нов Наказателен кодекс, подкрепи идеята за европейска прокуратура, която да извършва вътрешните разследвания по дела, свързан със злоупотреба с европейски средства.

В голямата конферентна зала

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев връчи на главния прокурор Сотир Цацаров сертификат  и почетния плакет на университета.

Ректорът показва Златната книга на УНСС

В Златната книга на УНСС Сотир Цацаров написа: "С искрено уважение към Университета, преподавателите и студентите в него! С пожелание за развитие на този безценен капитал - научното знание и образованието на бъдещите юристи именно по начина и в посоката, в която  го прави УНСС!"

Галерия снимки от Лекция на главния прокурор Сотир Цацаров  ...