Юлиан Вучков е удостоен със званието „почетен професор по теория на художествената култура“

четвъртък, 28 март 2013 13:37

На тържествена церемония в Центъра по интелектуална собственост проф. Юлиан Вучков бе удостоен за академичен принос със званието „почетен професор по теория на художествената култура“. Отличието му бе присъдено по предложение на катедра „Интелектуална собственост“ и с решение на Ректорския съвет на УНСС. На събитието присъстваха ректорът проф. Стати Статев, почетният ректор и ръководител на катедра „Интелектуална собственост“ проф. Борислав Борисов, заместник-ректорите, преподаватели, студенти, много гости, сред които изтъкнатият кардиолог проф. Младен Григоров и известният режисьор проф. Людмил Стайков.

По време на церемонията (отляво надясно): проф. Стати Статев, проф. Юлиан Вучков и проф. Борислав Борисов
В Центъра по интелектуална собственост присъства ректорското ръководство на университета

„Проф. Вучков е емблематично име в българската художествена култура. Благодарение на неговото талантливо перо завинаги ще останат в златните страници на нашата художествена култура историята и развитието на културните ни институции, съдбите на най-големите български творци. Това е безспорен принос, който оценяваме по достойнство“, посочи в словото си ректорът проф. Статев. Той изтъкна, че проф. Вучков е автор на първия учебник за студентите в дисциплината, благодари за 10-годишната му преподавателска дейност в университета. Ректорът се спря на авторския принос, доблестната гражданска позиция, безкомпромисната взискателност, блестящата ерудиция, битката за чистота на българския език, които определи като еманация на изследователската дейност и творчеството, на жизненото и професионалното верую на проф. Вучков и своеобразен учебник по интелигентност и човекознание.  Ректорът изтъкна също, че новият почетен професор е последовател на ценностите и мисията на основателя и първи ректор на нашия университет проф. Стефан Бобчев, чиято 160-годишнина отбелязваме тази година.

„Удостояването Ви със званието „почетен професор“ е нашето признание за Вас като авторитетен театрален, литературен и телевизионен теоретик, есеист, историк, създател, журналист и публицист“, изтъкна проф. Статев и пожела на проф. Вучков здраве и научно дълголетие.

Ректорът връчва почетния плакет на проф. Вучков

Проф. Статев връчи на проф. Юлиан Вучков почетен плакет, подписан от него и от почетния ректор проф. д-р Борислав Борисов.

Почетният ректор връчи специална грамота на проф. Вучков и изтъкна някои от мотивите за  удостояването му с отличието. Проф. Борисов заяви, че почетният професор е бил щатен преподавател в катедра „Интелектуална собственост“, въвел е дисциплината „Теория на художествената култура“, като едноименната му книга е изключителна по своята структура, съдържание и слово и се изучава досега. Проблематиката в „Теория на художествената култура“ (2000 г.) е доразвита в книгата му „Артмениджмънт“ (2002 г.).

Проф. Борисов определи автора като „взискателен, един от малкото, който разбира смисъла на думите“, човек с „богато слово“, добър приятел и колега. Дай Боже повече такива професори в нашия академичен живот, пожела той.

Почетният ректор връчва грамота на проф. Вучков

Удостоеният с академичното звание, плакет и грамота проф. Юлиан Вучков благодари за високото отличие и подчерта, че е особено щастлив за това признание, което ще носи с гордост. Той изтъкна, че е автор на 27 книги и преподавателската му дейност в този най-голям български университет е важна страница в живота му и отбеляза, че работата му УНСС го е вдъхновила за книгите „Теория на художествената култура“ и „Артмениджмънт”.

Проф. Юлиан Вучков благодари за високото отличие

 

Галерия снимки от Юлиан Вучков е удостоен със званието „почетен професор по теория на художествена ...