От малките скали към големите върхове

вторник, 11 декември 2012 9:38

Срещаме се с Кънчо Долапчиев в подножието на една стена. Не е висока 8848 м, но е достатъчно страшна, дори, когато я погледнеш отдолу. Доц. д-р Кънчо Долапчиев е един от най-известните български алпинисти. Участва в три експедиции в Хималаите – през 1981 г. на връх Лхотце, през 1984 г. на Еверест и през 1989 г. на Анапурна.  На Еверест българите се качват по Западния гребен.

Той работи в нашата катедра втора година, преподава на студентите  спортно катерене. "Първо се научават как да преодолеят страха си. Като погледнеш стената, ти се струва невъзможно да се качиш, но когато успееш, чувството е неописуемо. Ставаш по-уверен в силите си. Катеренето е най-вече спорт на волята – учиш се да преодолееш първоначалния си страх. Затова залата и стената са страхотна придобивка за университета."

Според Долапчиев алпинизмът дава свобода. "Градът разделя според дебелината на портфейла, а в планината всички са равни. За мен алпинизмът е пътят от малките скали към големите върхове. Защо студентите трябва да спортуват? Защото след време повечето стават управленци и работят предимно на бюрото, пред компютъра. В спорта инвестицията не се изплаща както от ресторант или магазин – веднага или след година-две. Изплаща се с годините, защото когато спортуваш повече, си по-работоспособен. Това на икономистите им е ясно."

Доц. Долапчиев на Анапурна

Галерия снимки от От малките скали към големите върхове ...