Форум за кадровото осигуряване на външната дейност на България открои бъдеща стратегия

петък, 23 ноември 2012 14:34

„Катедра „Международни отношения“ е първата в България, която започва да обучава студенти по международни отношения. Нещо повече, тя поставя началото и утвърждава българска академична традиция, създава школа в изследването на международните отношения и външната политика“, посочи ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев при откриването на  научната конференция на тема: „Кадровото осигуряване на външната дейност на България”. Двудневният форум бе организиран от катедра „Международни отношения” и в него участваха преподаватели, студенти, представители на Министерството на външните работи и др.

Проф. д.ик.н. Стати Статев (вляво) и проф. д-р Георги Генов

Похвална е идеята да отбележите 36-годишнината на катедрата с научна конференция, която си поставя амбициозни цели: да преосмисли близо 4-десетилетния опит в учебната научно-изследователска дейност и традиция и да изработи стратегия за нейното бъдеще, каза проф. д.ик.в. Стати Статев. Той посочи, че катедрата е водещ център за изследване на проблемите на съвременните международни отношения, външната политика на България и международното сътрудничество, а нейните преподаватели се ползват с авторитет в академичната общност.  Ректорът напомни за създаването на направление „Политически науки“ в университета, обособило международните отношения извън специалността „Право“, и изтъкна, че университетът има всички основания да се гордее с това направление и неговите три специалности. „Изборът на темата на форума „Кадровото осигуряване на външната дейност на България“ е свидетелство за академичната отговорност на учени и преподаватели. И бих казал: израз на академична смелост в ситуацията, в която се намираме“, посочи проф. Статев и изрази убеждение, че дискусията няма да подмине събитията у нас и ще им даде сериозна научна оценка. Ректорът оцени работата на катедрата и нейните високи изисквания към студентите в подготовката за успешна професионална реализация. „Няма да изпадна в самохвалство ако кажа, че продуктът на нашата катедра „Международни отношения“ е с по-високо качество, предпочитан е от професионалистите. Защото преподавателите в нашата катедра знаят как да дават не само знания, но и да „заредят“ студентите с необходимата доза самочувствие, за изграждането им след това като експерти в областта.“  Проф. Статев конкретизира, че по време на обучението студентите получават широка обща култура, както и сериозна икономическа и правна подготовка. Затова не е случайно, че възпитаниците на катедрата са депутати, министри, зам.-министри, висши държавни служители, някои преподават в престижни университети в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, изтъкна проф. Статев.

Участници в конференцията

Ръководителят на катедра „Международни отношения“ проф. д-р Георги Генов очерта хронологически дейността и етапите на обучението след 1976 г. - съобразно интересите на българската външна политика и преобладаващите характеристики на външнополитическите ни приоритети. Той подчерта, че дискусиите в обществото и обемът на външнополитическа активност сега са насочени основно към Европейския съюз  и „можем да кажем, че до голяма степен външната политика на България е икономизирана“. Проф. Генов набеляза темите за работата на форума и научните дискусии.

Във форума участваха и студенти от специалностите "Международни отношения" и "Европеистика"

Галерия снимки от Форум за кадровото осигуряване на външната дейност на България открои бъдеща стр ...