На 9 май - Деня на Европа - говорим за демократичното право на всеки да гласува на предстоящите избори за Европейски парламент

четвъртък, 09 май 2024 18:40

УНСС подкрепи инициативата на Икономическия и социален съвет на Република България (ИСС) в сътрудничество с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) на тема „Организираното гражданско общество през призмата на европейските избори 2024: отстояване на открития демократичен дебат“. Събитието е посветено на Деня на Европа 9 май и има за цел да постави акцент върху възможността българските граждани да използват демократичното си право да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни 2024 г. Тези избори предоставят възможност всеки европейски гражданин да участва във формирането на политики и определянето на бъдещето на Европейския съюз.

Пламен Димитров, зам.-председател на Икономически и социален съвет на Република България (ИСС); Ауер  Плошчану, зам.-председателя на Европейския икономически и социален комитет; Зорница Русинова, председател на ИСС; ректорът проф. д-р Димитър Димитров; Евгени Иванов, зам.-председател на ИСС; Богомил Николов, зам.-председател на ИСС; Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет(от ляво надясно). Президентът на Европейския икономически и социален комитет Оливер Рьопке с видео обръщение.

По време на официалното откриване Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на Република България, обърна внимание, че в Деня на Европа говорим за една изключително важна тема за всички нас – гражданското общество има ли роля и колко е важно на предстоящия евровот да гласуваме. „Аз съм от поколението, което израсна в периода преди България да стане член на ЕС и преди свободната демокрация да е част от ценностите. В момента се радвам, че моите деца могат свободно да пътуват и учат, да бъдат пълноценни граждани на Европа. Предизвикателствата пред всички нас тази година по време на европейските избори са големи, сега на дневен ред са младите хора в Европа и България. В тежките времена и на кризи, и на войни около Европа, във времена на дезинформация, все повече има нужда  да се замислим и отстояваме ценностите на ЕС. Убедена съм, че всички ние, които вярваме в тези ценности, можем да бъдем мисионери и се радвам, че преди утрешното официално откриване на кампанията за предстоящите европейски избори в България, ще можем да говорим за това каква е ролята на всички нас да отстояваме гражданските си позиции“, каза Зорница Русинова и уточни какви приоритети си поставя ИСС в рамките на този мандат - да има принос в това България да бъде по-зелена и дигитална и по-социална. „Поставихме си и два основни приоритета, да имаме принос България да стане пълноправен член на еврозоната и на Шенген.“ В своето изложение тя посочи, че трябва да се намерят начини, с които да се стигне до младите хора, както и да се запази мирът в Европа.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров посочи, че толкова президенти и председатели на различни институции, индустриалци и дипломати на едно събитие не е виждал отдавна. „УНСС органично е свързан с Икономическия и социален съвет от създаването му, така също и с участието на много наши колеги в неговата работа. Искаме да популяризираме неговата дейност, пред и заради нашите студенти.“ Той се обърна към тях в залата и подчерта, че проблемите на сигурността, на  демокрацията, на гражданското общество са свързани. „Затова УНСС дава възможност за такава платформа и обсъждания, където без политически пристрастия да се коментират тези важни въпроси“, каза  проф.  Димитър Димитров.

Президентът на Европейския икономически и социален комитет Оливер Рьопке във видеообръщение уточни, че „това събитие е още един пример за отдадеността към общите европейски демократични ценности. Съзнаваме, че заплахите за демокрацията са безбройни и опасни. Ние сме готови да ги пазим и да продължим да ги подкрепяме. Унищожавайки вярата на хората в демократичните институции, обществото е парализирано и нараства омразата между определени слоеве на населението, отчаяние започва да витае във въздуха. Изолацията, която много хора изпитват, се проявява в липсата на доверие, емпатията и неразбирането, които проявяват един към друг. Конфликтите в Украйна и в Газа влияят на целия свят. Тези избори са израз на нашата вяра, че въпреки всичко можем да построим едно по-добро бъдеще. Затова през последния месец организирахме няколко събития с ясни послания към гражданите във връзка с предстоящите европейски избори. Ние се стремим към по-голямо участие на хората в изграждането на гражданското общество, по-засилен диалог със социалните партньори, по-голямо участие на младите хора и по-демократично и приобщаващо общество. И не на последно място, стремим се към развитие на конкурентоспособна икономика, която работи за всички хора. В заключение бих искал да кажа, че европейските граждани трябва да се отнесат сериозно към предстоящите избори и бих искал да ги призова да дадат своя глас в подкрепа на развитието на демократичното ни общество.“

Ауер Плошчану, зам.-председател на Европейския икономически и социален комитет, отговарящ за комуникацията, каза, че е „необходимо да имаме по-добро разбиране към времената, в които живеем. Част от нашата мисия в момента е да увеличим доверието в този проект - един политически, икономически, социален, демократичен Европейски съюз. Затова бихме искали да призовем гражданите да участват активно в предстоящите европейски избори. Проведохме редица събития в тази връзка и аз съм удовлетворен, че България подкрепя нашия призив, защото това е пътят за разрешаването на основния проблем, че демокрацията в Европа е застрашена от вътрешни и външни източници. Нека мъдро да защитим демокрацията.“

Евгени Иванов, зам.-председател на Икономически и социален съвет (Първа група на представители на работодателски организации), призова „да си кажем истината като гражданско общество” и провокира присъстващите с някои уроци, които той определи, че трябва да се извеждат пред скоби. Примерът, който той даде беше с Комунистическата партия на Съветския съюз  (КПСС), организация, която се е бояла само от две дати – Олимпийските игри и Световното първенство по футбол, защото не могат да се преместят във времето. Този пример Евгени Иванов противопостави на демокрацията и свободата, които дава ЕС и призова за активно отношение към предстоящите евроизбори.

Пламен Димитров, зам.-председател на ИСС (Втора група на представители на организации на работници и служители), припомни, че Европейският проект е социален проект и „хората желаеха и съзнателно искаха да сме част от ЕС”. Той подчерта, че Съюзът е уникален, включително и по отношение и на европейския стълб за социални права, „една ценност, която ни споява и ни прави различни на световната сцена“. Пламен Димитров не пропусна да обърне внимание и на някои от грешките, които са направени, като зелената сделка, радикализацията на политическата сцена и призова да върнем доверието в ЕС.

Богомил Николов, зам.-председател на ИСС (Трета група), припомни, че на този ден хората в Европа дискутират, обменят мисли, „консумирайки и пребивавайки в свободата“. „Времената, в които живеем са критични за западната демокрация, която е поставена под натиск на имперски интереси. Свободата върви заедно с отговорността, а тя е в правото да гласуваш, да отстояваш своите разбирания. Логото на кампанията „Използвай гласа си или друг ще реши вместо теб“ носи много смисъл. Нека не забравяме какво е свободата”, призова Богомил Николов.

Веселин Митов, член на ИСС (Втора група на представители на организации на работници и служители), член на ЕИСК и възпитаник на УНСС (на снимката горе, на първия ред, третият от дясно наляво), също обърна внимание на социалните достижения, както и на икономическите трудности, пред които е изправена Европа. „Тя е на кръстопът – опасно нарастване на дезинформацията, радикализацията, тревожно се увеличава броя на негласуващите.” Затова призова да се даде импулс на младите хора да гласуват.

Диана Инджова, председател на УС на Движението на хора с увреждания (на снимката горе, на първия ред, четвъртата от дясно наляво), обърна внимание, че общността, която представлява е много активна и се бори Европа да е за всички и основните права да бъдат защитени. „За хората с увреждания е важен моментът как се гарантират тези права“, каза тя и посочи, че заедно имаме възможност за повече.

Офелия Кънева (на снимката горе, на първия ред, третата от ляво надясно), председател на Комисията по европейски политики и европейски процес към ИСС сподели, че младежката политика често е придатък към други политики, а не самостоятелна и подчерта, че младите хора изискват по-специфична работа, особено в комуникацията и има нужда от подобряване на тази комуникация, както и диалогът да не бъде формален. „Често въпросите на младите хора не са разбрани.“ Офелия Кънева посочи, че чуваемостта на посланията на младите трябва да се повиши и подчерта, че ИСС се стреми и обръща внимание на това да популяризира и разраства контактните точки с тях. Тя изтъкна, че младите хора имат безкраен потенциал, компетенции и възможности, които често не разбираме. „ИСС застава твърдо да популяризира добри практики и примери. Бъдещето е сега и трябва да гласуваме за младите хора.“

Проф. д-р Лалко Дулевски, първият председател на ИСС, омбудсман на УНСС и преподавател (на снимката горе, на първия ред, четвъртият от ляво надясно), зададе въпрос дали ЕС е донесъл повече или по-малко проблеми, като подчерта, че проблемите са вътрешни и външни и че 80% от тези в България са вътрешни. Проф. Дулевски  посочи, че българите не разбират ползата от членството на страната в ЕС, изискването на това членството и как да се използва. „ЕС дава на младите хора възможности, каквито никога младежите не са имали – за нови знания и умения, дори да променят живота си. ЕС има много предимства, но не знаем как да ги използваме. Научете се да взимате това, което ви се полага“, завърши проф. Лалко Дулевски.

Атанас Радев, председател на Националния младежки форум (на снимката горе, на първия ред, вторият вляво), представи инициативата за езика на младите хора и как да се стигне до тях. Той призова не само днес да се сещаме, че сме европейци, както и постоянно да се инициира диалогът с младите.

Председателят на Студентския съвет при УНСС Илиян Чабуклийски заяви, че темата е много полезна за младите хора и вярва, че с подобни дискусии повече от тях ще гласуват на предстоящите европейски избори, „за да може мнението и гласът на младите да бъде чут“.  

Лилия Еленкова, изследовател в областта на младежките политики и преподавател в УНСС сподели, че изследва младежкия сектор отдавна. Тя посочи, „че освен да гласуваме на евровота, трябва да съучастваме в процеса на управление. Младежката политика не се разбира. Надявам се на почтени и добри лидери. Демокрацията не обещава перфектен, а свободен свят и ако искаме да живеем в него ще трябва да съучастваме.“

Така кръглата маса отново постави акцент върху ролята на организираното гражданско общество в борбата срещу дезинформацията и даде възможност за обмяна на мнения и добри практики, установяване на контакти и сътрудничество. Специално внимание беше отделено на младите хора и въвличането им в предизвикателствата на информационния поток и социални мрежи.

Във форума, който беше в хибриден формат, взеха участие посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, представители на дипломатически мисии, членове на ЕИСК и на румънския ИСС, представители на синдикални, работодателски, неправителствени и европейски организации, преподаватели и студенти.

Галерия снимки от На 9 май - Деня на Европа - говорим за демократичното право на всеки да гласува  ...