Студентска научна конференция на тема „България в Шенгенското пространство“ се проведе в нашия университет

четвъртък, 09 май 2024 16:56

„България в Шенгенското пространство – нови хоризонти пред българската икономика и туризъм“ беше темата на поредната Студентска научна конференция под патронажа на ректора на УНСС -  проф. д-р Димитър Димитров, която се проведе в Голяма конферентна зала на УНСС. Присъстваха представители на ректорското ръководство, декани на факултети, ръководители катедри, почетният председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев, секретарят на НПСС Преслава Петранова, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет (СС) при УНСС, Калоян Стефанов, секретар на СС, който беше и модератор на събитието, преподаватели и студенти.

Преслава Петранова, Илиян Чабуклийски, проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Цветана Стоянова (от ляво надясно)

Ректорът приветства всички участници и подчерта, че подобни научни разработки са изключително важни, тъй като показват, че студентите полагат допълнителни усилия да  надградят учебния процес, да подобрят своите знания и умения.

„Нашият университет насърчава такива инициативи, защото важен е не само успехът от дипломата, но и в какви допълнителни конкурси, конференции, състезания сте участвали, имате ли публикации. И тези допълнителни дейности понякога натежават повече от дипломата в бъдещото ви кариерно развитие“, каза проф. Димитър Димитров, отривайки конференцията.

„Много трудна беше селекцията и оценяването на научните разработки на предварителния етап, защото бяха подготвени на високо академично равнище“, каза проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и член на журито. „За пореден път Студентският ни съвет организира една много добра инициатива по изключително актуална тема, засягаща включването на България в Шенгенското пространство. Както знаете, ежедневно 3.5 милиона души се придвижват свободно в страните-членки от Шенгенското споразумение, а ние от 1 април т.г. имаме тази възможност по въздух и вода да направим това. Надяваме се в скоро време да станем и пълноправни членове на Шенген и това, което сме постигнали до момента да продължи да оказва положително влияние върху икономиката на страната. Презентиращите днес със сигурност ще разкрият и хоризонтите за развитие на българския туризъм след присъединяването ни към Шенгенското пространство“, каза проф. Стоянова и пожела на всички успешно представяне.  

Представиха се 15 научни разработки по темата „България в Шенгенското пространство – нови хоризонти пред българската икономика и туризъм“, които засегнаха ползите за България от присъединяването към шенгенското пространство – улесняване на пътуванията, разширяване на пазара, достъп до по-голям пазар на труда. Коментираха се и предизвикателствата, необходимостта от административни промени и търсенето на баланс между свободата и сигурността. Всички презентации изтъкваха икономическите, социалните и културните предимства за нашата страна, ставайки член на шенгенското пространство.

Журито в състав проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Марияна Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма“, доц. д-р Елена Симеонова, ръководител на катедра „Политология“, доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, Преслава Петранова и Илиян Чабуклийски изслуша всички презентации и оцени както съдържателността на текста, така и начина на презентиране. Всички участници, презентирали своите доклади, получиха сертификати и парична награда от 100 лева.

След обсъждане бяха отличените победителите на първите три места:

На първо място бяха класирани Павел Ангелов и Дейвид Георгиев – I курс.

Второ място спечели Румяна Бояджиева – III курс.

Трето място спечелиха  Дорина Калева – III курс и Даяна Асенова – докторант.

Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, обяви паричните награди – за първо място – 400 лв., за второ – 300 лв. и за трето – 200 лв. Той благодари на всички участници и обясни, че предстои организирането на национална и международна конференция през следващия семестър по същата тема, тъй като тя е изключително актуална и ще предизвика нови идеи на национално и международно ниво.

Галерия снимки от Студентска научна конференция на тема „България в Шенгенското пространство“ се п ...