Леко покачване на Индекс на държавната администрация за 2023 г.

петък, 26 април 2024 13:00

Официално в УНСС беше представен Индексът на държавната администрация за 2023 година. Данните показват, че в седмото годишно проучване на административния капацитет на държавната администрация са участвали най-голям брой администрации спрямо досегашните изследвания – 96. Автори на изследването са проф. д.н. Борислав Борисов, изследовател в Института по икономика и политики към УНСС, и гл. ас. д-р Юлиян Господинов от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов. Проучването се подпомага от УНСС, Стопанската академия „Д. А. Ценов“ и Института по публична администрация към Министерския съвет.

Общата средна оценка на всички елементи на административния капацитет за всички анкетирани администрации за 2023 г. е 2,8476, което показва минимално увеличение спрямо 2022 г. (2,8342), и се приема за прогрес.

Д-р Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация към Министерския съвет, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Марин Маринов, ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов, и проф. д.н. Борислав Борисов (от ляво надясно)

Ректорът проф. Димитър Димитров подчерта важността и значимостта на изследването и допълни, че се обсъждат идеи как то може да се развие и да обхване и бизнес администрацията, тъй като информацията е полезна и за учебния процес, и за самата администрация.

Д-р Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация към Министерския съвет, благодари за добре свършената работа и уточни, че са малко  изследванията, които се правят за публичната администрация в България, особено в такъв мащаб. Той посочи, че в някои отношения резултатите са сходни с тези от миналата година, а при други има лек спад. Д-р Иванов допълни, че заявките от общинската администрация за обучение в Института през тази година са само 0,7%  от 34 000 души. Той смята, че трябва да върви по пътя на оценка на компетентностите на служителите, ако искаме да развиваме професионалния капацитет на държавните служители: „Опитваме се да си партнираме с университетите и да създаваме нови програми“.

Доц. д-р Марин Маринов, ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, подчерта, че това изследване за пореден път доказва доброто партньорство между участниците в него: „Проф. Борислав Борисов много точно улавя проблемите в държавната администрация и вярвам, че и в бъдеще ще продължи все така точно да улавя тенденциите, препятствията и трудностите, които стоят на дневен ред пред нея“.  

Проф. д.н. Борислав Борисов припомни, че изследванията са започнали през 2017 г. и уточни, че на днешното събитие за първи път се представят данните за 2023 г.  Той припомни при какви условията през 2023 г. е работила държавната администрация и кои фактори са оказвали влияние – политическата обстановка, здравната система, дипломатическите връзки, миграционните потоци, изкуственият интелект. Проф. Борисов допълни, че през периода инвестициите в образованието са били увеличени, направени са промени в конституцията, разликата между регионите е продължила да се задълбочава, БВП е нараснал, безработицата е намаляла, съдебна реформа е била без осезаем ефект за обществото, а също и това, че 2023 г. е била най-горещата година в климатично отношение. Той подчерта, че държавната администрация е постоянно число (98 700 души) и не се увеличава, както често се смята в обществото. Представи 46-те въпроса, по които е правено изследването и сподели, че би искал изследването да има устойчивост и в него да се включат повече хора.

„Изчисляваният Индекс на административния капацитет на държавната администрация в България се нарежда сред другите интегрални показатели, които отразяват състоянието на дадена държава или отделни нейни структури и функции, като Индекс отворено правителство, Глобален индекс на мира, Индекс на човешко развитие и др.“, се казва в изследването. Областите на административния капацитет, които имат най-висока оценка в новото изследване са: достъп до обществена информация, управление на работните процеси, функциониране на системите за финансово управление и контрол. Най-ниски оценки се дават на прилагането на публично-частното партньорство, адекватността на броя на служителите в администрацията, на техните функции и отговорности, бюджетния процес, прилагането на системите за самооценка, познаването на изкуствения интелект, спазването на личния кодекс и др.

На информационното събитие присъстваха преподаватели, студенти, представители на агенции и институции.

    

Галерия снимки от Леко покачване на Индекс на държавната администрация за 2023 г.  ...