Университетът отбелязва Световния ден на интелектуалната собственост с благотворителна изложба „Изкуство срещу насилието“

петък, 26 април 2024 14:27

Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер (ИИСТТ) „Проф. д-р Борислав Борисов“ при УНСС в партньорство с НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и Българския филмов институт организира благотворителната изложба „Изкуство срещу насилието“ под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Изложбата е част от инициативите,  отбелязващи Световния ден на интелектуалната собственост – 26 април. 

Изложбата бе открита от ректора на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров, министъра на правосъдието г-жа Мария Павлова и д-р Иван Начев, в.и.д. директор на ИИСТТ.

Проф. д-р Димитър Димитров, г-жа Мария Павлова и д-р Иван Начев (от дясно наляво)

Проф. Димитър Димитров приветства всички гости и отбеляза, че не е изненада за нашия университет провеждането на такава изложба. Той изтъкна, че освен чрез знанията по счетоводство, финанси,  интелектуална собственост Университетът възпитава своите студенти и чрез срещи с културата и изкуството и приобщаването им към благородни идеи и каузи.

Министър Мария Павлова поздрави организаторите за осъществяването на тази благотворителна изложба, показваща, че държавата и институциите, неправителственият сектор обединяват усилията си в защита на жертвите на насилие: „Чудесно е, че събитието се провежда именно в университет, защото чрез изкуството и чрез знанието трябва да се борим с всички форми на насилие и нетолерантност“.

Д-р Иван Начев изказа своята благодарност на всички, откликнали и подкрепили идеята. Изказа и специални благодарности на г-н Евгени Минчев Минчев, който не само бе сред гостите на събитието, но се включи в инициативата като дари една от своите картини, за която се проведе търг с явно наддаване, а получените средства отива за благородната кауза на фондация „Будителките“.  

Залите на ИИСТТ „Проф. д-р Борислав Борисов“ при УНСС събраха творбите на професионални фотографи, представящи удивителните природни, културни, исторически и архитектурни забележителности на България, с представители на различни държавни институции, бизнеса, известни личности от творческите индустрии, преподаватели, студенти.

Приходите от  закупените фотографии ще бъдат дарени на фондация „Будителките“, която е ангажирана с каузата за закрила на жени, жертви на домашно насилие.

Събитието бе излъчено на стрийминг платфармата на ИИСТТ, благодарение на системата, дарена на Университета от Лидъл.


Световният ден на интелектуалната собственост (IP Day) се отбелязва на 26 април  и повече от 20 години на този ден Световната организация за интелектуална собственост/The World Intellectual Property Organization (WIPO)  организира различни инициативи.  Мотото на IP Day 2024 г. е „Бъдеще чрез иновации и креативност“.

Фондация „Будителките“ е ангажирана с каузата за закрила на жени, жертви на домашно насилие, и превенцията. Фондацията следва своята мисия да живеем в общество, в което насилието е недопустимо, а правата на жените – гарантирани.


      

Галерия снимки от Университетът отбелязва Световния ден на интелектуалната собственост с благотвор ...