Семинар на тема „Мерки за повишаване киберсигурността в УНСС“

вторник, 23 април 2024 16:00

„Мерки за повишаване киберсигурността в УНСС“ бе темата на семинара, който събра в аула „Максима“ преподавателите и администрацията на нашия университет. Лекторът Спас Иванов, управител на компанията BaseLine Cybersecurity и консултант на университета по киберсигурност, представи пред преподавателите и служителите актуалните аспекти в сектора.

В рамките на събитието в.и.д. директор на дирекция „Информационни технологии“ инж. д-р Елица Павлова направи презентация на тема „Сигурност, оптимизиране и популяризиране на уебсайтове“.

Помощник-ректорът на УНСС проф. д.н. Кирил Стойчев поздрави присъстващите от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че темата за киберсигурността е изключително важна, защото обхваща защитата на данните от кибератаки и трябва да се работи активно за превенцията срещу тях.

Проф. д.н. Кирил Стойчев, инж. д-р Елица Павлова и Спас Иванов (от ляво надясно)

Спас Иванов представи промените и новите моменти, предприети в УНСС по отношение на киберсигурността. Той изтъкна, че е въведен централизиран антивирусен софтуер, прави се наблюдение на събитията, свързани със сигурността, има защита на уебприложенията, нови правила за работа с електронната поща, въведена е и двуфакторна автентификация.

Лекторът подчерта, че предимствата на нововъведенията са свързани с работата в защитена и сигурна среда, намаляване до минимум възможността за компрометиране или загуба на работни данни, още по-добро опазване на личните данни, значително по-бързо отстраняване на проблеми.

Той даде и съвети относно работата с електронната поща, акаунтите и паролите, съхраненията на файлове, данните, въвеждани в информационни системи, и споделянето на информация.


Baseline CyberSecurity е основана през 2014 г. и управлява първия работещ Security Operations Centers (SOC) на Балканския полуостров, с мисия да помага  на българския бизнес да използва потенциала си.

АйТи Бейслайн въвежда Система за управление на информационната сигурност с обхват: Управление на сигурността на информацията при извършване на услуги в областта на киберсигурността, включително наблюдение, анализ, тестване и управление на процеси и системи по сигурността; консултантска дейност; търговия и поддръжка на решения за информационна сигурност.


    

Галерия снимки от Семинар на тема „Мерки за повишаване киберсигурността в УНСС“ ...