Публична лекция на директора на Дипломатическата академия във Виена посланик д-р Емил Брикс на тема „Power Shift in Europe“ се проведе в нашия университет

вторник, 23 април 2024 16:23

Директорът на Дипломатическата академия във Виена посланик д-р Емил Брикс изнесе публична лекция на тема „Power Shift in Europe“ в УНСС.

На лекцията присъстваха студенти и преподаватели от УНСС, както и представители на Посолството на Австрия в България.

В откриващата част приветствия към участниците отправиха доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност на УНСС, и доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“.

Доц. д-р Янко Христозов, посланик д-р Емил Брикс, доц. д-р Светла Бонева (от дясно наляво)

Доц. д-р Янко Христозов откри събитието и поздрави присъстващите от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Доц. Христозов представи посланик д-р Емил Брикс и подчерта, че той е историк и дипломат от кариерата, директор на Дипломатическата академия във Виена – Виенско училище за международни изследвания от 2017 г. Притежава докторска степен от Виенския университет и е удостоен с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ от Университета на Дрогобич, Украйна, и от Университета в Клуж-Напока, Румъния.

Възпитаник е на Дипломатическата академия във Виена и е публикувал множество книги и статии по австрийска и европейска история от XIX и XX век.

Посланик д-р Емил Брикс започва дипломатическата си кариера през 1982 г. и през годините е бил началник на кабинет в Министерството на науката и научните изследвания, генерален консул на Австрия в Краков, Полша, директор на Австрийския културен институт в Лондон, генерален директор по външната културна политика в Министерството по европейските и международните въпроси на Австрия и австрийски посланик в Обединеното кралство и Руската федерация.

Доц. д-р Светла Бонева благодари на посланик д-р Емил Брикс, че е приел поканата да изнесе лекция в УНСС, като подчерта, че темата e много актуална и е убедена, че ще доведе до полезна дискусия сред участниците в събитието. Тя изрази надежда и за бъдещо ползотворно сътрудничество с Дипломатическата академия във Виена, която е едно от най-уважаваните места в света, където се преподава дипломация.

В своята лекция посланик д-р Емил Брикс разгледа Европа в политически и икономически план в условията на бързо променящата се геополитическа обстановка. Той посочи, че Европейският съюз трябва да продължи да се развива в посока не само на утвърждаване на единния пазар на ЕС, но и на създаването на единен капиталов пазар, както и да засили процеса на интеграцията, за да запази своята роля на геополитическата сцена. Гост лекторът  изрази увереност, че Европейският съюз ще успее да запази цялост в политически и икономически аспект, за да утвърди геостратегическите си позиции и да намери своето място при новото преразпределение на силите в глобален план.

Събитието завърши с ползотворна дискусия.

Доц. д-р Янко Христозов подари на посланик д-р Емил Брикс сувенири с логото на УНСС.

Галерия снимки от Публична лекция на директора на Дипломатическата академия във Виена посланик д-р ...