ХI годишна конференция „Балканите през ХХI век: поглед от България“

четвъртък, 18 април 2024 16:21

ХI годишна конференция „Балканите през ХХI век: поглед от България“, организирана от Центъра за балкански изследвания към УНСС съвместно с Института за икономика и международни отношения, Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения, с медийното съдействие на сп. „Международни отношения“, се проведе при голям интерес с участието на министри, депутати, дипломати, посланици, преподаватели и студенти. Тази година конкретизиращото заглавие на конференцията бе „Войните и Балканите“, как военните действия в близост до Балканите – в Украйна и Близкия изток, влияят на района.  

В официалния президиум присъстваха доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител катедра „Международни отношения“, доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, проф. Динко Динков, директор на Центъра за балкански изследвания към УНСС, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Чавдар Минчев, председател на Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (ИИМО),  проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика, Константина Симеонова, студентка в УНСС и СУ, победителка в Младежката кръгла маса на тема „Отражение на войната в Близкия изток върху религиозното разделение на Балканите“ (на снимката от ляво надясно).

„В тази трудна международна обстановката все по-често говорим за сигурност, за системност на усилията, за стабилност на институциите, за консенсусна политика по отношение на сигурността. Днес виждам една много сериозна, авторитетна аудитория, която ще участва в обсъждането на тези сложни проблеми, ще ги конкретизира и анализира. И така нашият университет се утвърждава като една добра платформа за подобни дискусии, където без политизиране могат да се обсъдя тези въпроси и да бъде чут гласът на учените, на специалистите, на дипломатите“, каза ректорът, откривайки ХI годишна конференция „Балканите през ХХI век: поглед от България“.

„Тази година конференцията е посветена на войните и на Балканите, като идеята е да говорим повече за Балканите, а не за войните, за отражението на войните върху Балканите. За съжаление миналата година заглавието на конференцията беше „Войната“, а сега е „Войните“, което очертава една негативна тенденция в международните отношения“, каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и дипломат от кариерата, в началото на форума.

Доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“ обясни, че ХI годишна конференция протича на два етапа, като първият етап включва  студентско състезание, на което бъдещите дипломати представят своите виждания пред една изключително уважавана научна аудитория, която оценява техните разработки и най-добрите от тях се допускат до участие в голямата научна конференция. Победителка в Младежката кръгла маса на тема „Отражение на войната в Близкия изток върху религиозното разделение на Балканите“ тази година е Константина Симеонова, студентка във II курс в УНСС и едновременно с това и студентка в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Нашият факултет много държи на научните издания, имаме едно издание на английски език, което е плод на усилията на катедра „Международни отношения“ и осъществяваме много добро сътрудничество със сп. „Международни отношения“, каза доцент Бонева, като наблегна на сериозната научна дейност на факултета.

Първият доклад бе представен от доайена на катедра „Международни отношения“ и  директор на Центъра за балкански изследвания проф. Динко Динков. Темата бе „Войните като императив за отговорно осмисляне на заплахите за съдбата на балканските народи“. Проф. Динков направи някои изводи като: „Очевидно, че войните, които се вихрят произвеждат дълбоки промени в процесите в целия свят – социални, икономически, политически, културни. Конфликтите прокарват и нови разделителни линии. А изострените конфликти от началото на 2022 година предизвикват генерални геополитически промени. Идеята за световен ред става все по-невъзможна. Напълно се пренебрегват морал, религия, няма загриженост за добруването на хората“.

След него интересен доклад „Балканите като граница и периферия на Европа“ изнесе проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика. Той засегна темата, че „Европа е произведение на историята“ и е най-малко географско понятие, която още от античността си присвоява идеята, че е цивилизационен център и всички извън този център са варвари. Проф. Здравко Попов обясни как се развива тази идеята по време на християнството, Просвещението и периода на колониализма, като през последните векове под център се разбира Западна Европа, около която има полупериферия и периферия. „Освен периферия ние сме и граница, а да си граница на Европа е от голяма геополитическа значимост“, каза в заключение проф. Попов.

Доц. д-р Пламен Ралчев запозна аудиторията с доклада на доц. полк. Георги Гоцев, преподавател във ВА „Г.С. Раковски“ – „Съвременните войни като предизвикателство пред националната сигурност на България“. Константина Симеонова представи своя доклад „Отражение на войната в Близкия изток върху религиозното разделение на Балканите“, който бе номиниран на Младежката кръгла маса.

В дискусията с модератор Чавдар Минчев, председател на НАМО, се засегнаха различни теми – за военните действия в Газа, които активизират още една гореща точка в близост до Балканите, за развитието на региона, както и неговата роля в международните процес, променят ли военните конфликти функциите и ролята на Балканите в международната система, войните в Украйна и Близкия изток – катализатор за консолидация на Балканите в ЕС (и НАТО) или стъпка към превръщането на региона в поле на борба за сфери на влияние, Балканите – обект или субект на международните отношения: остана ли място за регионално сътрудничество.

      

Галерия снимки от ХI годишна конференция „Балканите през ХХI век: поглед от България“  ...