Публична лекция „Дигиталните валути на централните банки и въвеждането на дигиталното евро“ и Студентски форум по финанси се проведоха в Университета

сряда, 17 април 2024 16:22

Катедра „Финанси“ съвместно с Института по икономика и политики и Центъра за парични и икономически изследвания организира публична лекция на тема „Дигиталните валути на централните банки и въвеждането на дигиталното евро“ с гост-лектор проф. Йован Зафировски от Университета „Свети Кирил и Методий“ в Скопие.

В мероприятието участваха студенти и преподаватели от Финансово-счетоводния факултет на нашия университет и студенти от Букурещкия университет за икономически изследвания – Румъния, които са в УНСС по програмата „Еразъм+“.

В откриващата част приветствия към участниците отправиха доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност на УНСС, проф. д-р Силвия Трифонова, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Финансово-счетоводния факултет, доц. д-р Гергана Михайлова-Борисова, ръководител на катедра „Финанси“, гл. ас. д-р Дияна Митева, в.и.д. директор на Института по икономика и политики на УНСС и преподавател в катедра „Финанси“, проф. Михаела Якоб от Букурещкия университет за икономически изследвания, Румъния.

Гл .ас. д-р Дияна Митева, проф. Йован Зафировски, доц. д-р Янко Христозов, доц. д-р Гергана Михайлова-Борисова, проф. д-р Силвия Трифонова, проф. Михаела Якоб (от дясно наляво)

Доц. д-р Гергана Михайлова-Борисова поздрави присъстващите от името на катедра „Финанси“ и отбеляза, че темата на публичната лекция „Дигиталните валути на централните банки и въвеждането на дигиталното евро“ е много актуална и се радва, че на нея присъстват освен студентите от УНСС и 34 румънски студенти от Букурещкия университет за икономически изследвания, които ще участват и във втората част на събитието, което ще продължи със Студентски форум по финанси.

Доц. д-р Янко Христозов откри събитието и поздрави присъстващите от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Доц. Христозов посочи, че лекцията ще е много полезна за студентите, защото България и Румъния са в сходна позиция по пътя на въвеждане на еврото и темата за дигиталните валути е много интересна. Той представи УНСС и подчерта, че той е бизнес университет с над 100-годишна традиция, най-голямото и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, в което се обучават 20 хиляди студенти, има 8 факултета, 36 катедри, 4 института, 32 научноизследователски центъра. Университетът предлага 90 магистърски и 53 бакалавърски специалности и е част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU, в партньорство с осем водещи европейски икономически университети от Германия, Италия, Норвегия, Нидерландия, Франция, Австрия, Испания и Финландия. Доц. Христозов изтъкна, че възпитаниците на УНСС са част от бизнес елита и управлението на страната, както и на високи позиции в международни институции, като управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и генералния директор на Евростат Мариана Коцева.

Проф. д-р Силвия Трифонова приветства участниците от името на декана на Финансово-счетоводния факултет проф. д-р Румен Брусарски и отбеляза, че публичната лекция, която предстои, както и Студентският форум, на който ще има удоволствието да е модератор в една от сесиите, ще предоставят възможност на българските и румънските студенти да представят изследванията си и да обменят идеи и опит.

Гл. ас. д-р Дияна Митева изрази удовлетворението си от това, че събитието събира на едно място българските и гостуващите румънски студенти, които ще представят своите доклади и изследвания в областта на икономиката и финансите и ще имат възможност за ползотворна дискусия. Тя подчерта, че за Института по икономика и политики, като съорганизатор на мероприятието, е много важно младите хора да правят изследвания, които ще им помогнат да развият своите умения и да надграждат обучението си.

Проф. Михаела Якоб благодари на УНСС за прекрасната организация на събитието и гостоприемството и коментира, че Букурещкият университет за икономически изследвания и УНСС са на сходна възраст, защото на 6 април техният университет е отбелязал 111 години от основаването си. Проф. Михаела Якоб отправи покана към българските студенти да гостуват на Факултета по финанси и банкиране в Букурещкия университет за икономически изследвания.

В рамките на събитието се проведе и Студентски форум по финанси, на който българските и румънските студенти представиха докладите и изследванията си и обмениха идеи и опит.

В края на мероприятието всеки студент получи сертификат за участието си във форума.

Студентски форум по Финанси в Голяма конферентна зала
Студентски форум по Финанси в Малка конферентна зала

Галерия снимки от Публична лекция „Дигиталните валути на централните банки и въвеждането на дигита ...