Третото издание на BSides Sofia събра 10 лектори и над 300 фенове

понеделник, 25 март 2024 14:02

УНСС беше домакин на третото издание на BSides Sofia, некомерсиално събитие на общността на специалистите и ентусиастите в областта на информационната и киберсигурност. Тази година изданието се радва на силно международно участие с гост лектори от Гърция, Украйна, Казахстан и др. и събра 328 регистрирани участници и други със свободен достъп.

Пресиан Янкулов, един от организаторите и инженер мрежова сигурност в BaselineIT.eu. коментира: „Оcнoвнaтa ни цел e дa cъбepeм нa eднo мяcтo пpoфecиoнaлиcти и eнтycиacти нa тeмa инфopмaциoннa и кибepcигypнocт, за да обменим опит, умения и контакти. Искаме да дадем възможност за изява на таланта и уменията на членовете на обществото без натиск от производители, без търговски намерения или очаквания за продажби. Тази година въведохме символична такса с цел по-прецизна регистрация, за да може да не отнемем възможността на реалните желаещи да присъстват на събитието. Цялата сума от регистрацията се реинвеситра заедно със средствата от спонсорите в подаръци за посетителите, храни и напитки през деня, chill зона и последващо афтър парти“.

Христо Ласков, друг от организаторите, благодари на всички, които са застанали зад BSides като спонсори и съпортъри. „Това е най-голямото от трите събития. На предишното издание дадохме началото на организиране на отбор по киберсигурност на България, който участва за първи път на европейското състезание и в Норвегия премериха сили Виктор Славов, Симеон Бунчев и Красимир Велков.“

B пъpвия дeн присъстващите чуха и обмениха опит с 10 лeктopи, които представиха cвoи aнaлизи зa yязвимocти, кoитo ca oткpили и изcлeдвaли, а във втория участваха в 3 hands-on workshop-а.

Част от участниците – студенти от УНСС от специалностите „Киберсигурност и електронно управление“ и „Компютърна обработка и анализ на данни“

Идеята зад събитията Security BSides е да се организира отворена конференция за информационна сигурност, където професионалисти, експерти, изследователи и ентусиасти на InfoSec се събират, за да обсъдят следващото „голямо нещо“.

Конференцията BSides е отворена за широк кръг от теми, свързани със сигурността, като реакция при инциденти, сигурност на IoT, компютърна криминалистика, стандарти за сигурност и съответствие.

Галерия снимки от Третото издание на BSides Sofia събра 10 лектори и над 300 фенове ...