Среща със студенти и преподаватели за представяне на стипендиите „Фулбрайт“ за 2025 – 2026

четвъртък, 21 март 2024 12:35

В УНСС се проведе среща със студенти и преподаватели, на която бяха представени стипендиите за магистърска и докторска степен по програмата „Фулбрайт“ за 2025 – 2026 г. за български студенти, както и стипендиите за преподаватели, изследователи и докторанти, с акцент върху новите възможности за финансиране.

Над 100 студенти и изследователи се включиха в събитието, което се проведе в хибриден формат – в зала 2006 на УНСС, в присъствието на зам.-ректора по международната дейност доц. д-р Янко Христозов (на снимката долу вдясно), както и онлайн.

Програма „Фулбрайт“ е най-широко признатата и престижна програма за обмен в света, която дава възможност на кандидати за магистърска/докторска степен да се обучават в престижни университети в САЩ.  

Стипендията „Фулбрайт“ се отпуска за магистърски и докторантски програми, като се изисква завършена бакалавърска степен.  Продължителността на магистърската програма в САЩ е в рамките на една академична година. Стипендията е в размер на 60 000 щатски долара, като се предоставя и допълнително финансиране за самолетен билет, здравна застраховка и безплатна виза J-1.

Студентите, които притежават диплома за завършена образователно-квалификационна степен „бакалавър“ имат възможността да кандидатстват и за стипендия „Фулбрайт“ за български лидери на стойност 100 000 щатски долара, като те трябва самостоятелно да са кандидатствали в американски университети.

Програмата предлага стипендии и за преподавателска, и за изследователска дейност. Основното изискване за участие в конкурса е защитена докторска степен. Продължителността на програмата е от 3 до 5 месеца, като  се изисква официално писмо-покана от приемащия университет в САЩ.

Повече информация можете да намерите на страницата на „Фулбрайт“.

  Презентацията за програма „Фулбрайт“ за 2025 – 2026 г. можете да видите ТУК.

Галерия снимки от Среща със студенти и преподаватели за представяне на стипендиите „Фулбрайт“ за 2 ...