Преподаватели по предприемачество от УНСС допринесоха за подготовката на студенти от водещото в предприемаческото обучение неправителствено висше училище в Ахмедабад, Индия – Университета „Ел Джей“

вторник, 30 януари 2024 17:00

Доц. д-р Костадин Коларов и гл. ас. д-р Силвия Георгиева бяха поканени от Университета „Ел Джей“ в гр. Ахмедабад, Индия, да изнесат цикъл от лекции пред студенти от интегрираната програма за бакалаври и магистри и програмата „Предприемачество и фамилен бизнес“ в периода 15 – 25 януари 2024 г.

Лекциите бяха организирани в паралелни потоци, като водещите акценти бяха върху глобалното предприемачество и предприемаческите възможности в България и Европа, социалното предприемачество в неговите национални специфики, така че двамата преподаватели да имат възможност да запознаят максимален брой студенти с новостите в актуалните предприемачески теми.

От ляво надясно: г-жа Уржа Джоши, д-р Вирал Шах, доц. д-р Костадин Коларов, гл. ас. д-р Силвия Георгиева

Работата в университета бе предшествана от официална среща с основателя и директор на бизнес инкубатора „Антрапреньор“ при университета „Ел Джей“ д-р Вирал Шах.

Доц. Коларов и д-р Георгиева бяха сред специално поканените гости на организирания за първи път „Национален ден на стартъпите“ в Индия по инициатива на министър-председателя Нарендра Моди на 16 януари 2024 г. На това събитие в университета присъстваха близо триста представители на градската стартъп екосистема – начинаещи и опитни предприемачи, инвеститори, банкери, консултанти, изследователи и преподаватели по предприемачество.

По покана на почетния вицепрезидент на университета д-р Динеш Авасти (заемащ позиция еквивалентна на ректор) двамата български преподаватели имаха възможността два пъти да се срещнат и да проведат разговори с него. По време на първата среща той сподели част от своя опит в развитието на предприемаческото образование и обучение не само в Ахмедабад, но и в още 15 икономически значими града в Индия и над 50 страни в Азия, Африка и Латинска Америка, включително в създаването на центрове за обучение по предприемачество. До 2015 г. д-р Авасти е бил директор на Индийския институт за развитие на предприемачеството в Ахмедабад – най-престижната индийска институция в областта на предприемачеството.

Втората среща бе след приключване на цикъла от лекции, на която бяха споделени впечатленията относно проведеното обучение с направени паралели между опита на двете страни – България и Индия, и бе изразена признателност за изключителния принос на доц. Коларов и д-р Георгиева към програмата за академичен обмен на отдела за международна дейност на Университета „Ел Джей“, за което вицепрезидентът д-р Авасти връчи специално изработени плакети.

Сред постигнатите резултати от участието на доц. Коларов и д-р Георгиева в обучителната програма на Университета „Ел Джей“ са подготовката за подписване на споразумение за участие в проектно предложение по програма „Еразъм+“, финализиране на организирането на лятна школа за студентите на индийския университет в УНСС през тази година, организиране на два съвместни уебинара, посветени на женското и младежкото предприемачество и техните социални измерения, подготовка на съвместни публикации в областта на предприемачество, които ще бъдат предложени за публикуване в индексирани списания.

Преподавателите от УНСС бяха посрещнати и съпровождани през целия им престой от ръководителя на отдела за международно сътрудничество г-жа Уржа Джоши. За гладкото протичане на преподавателската работа от голямо значение бе помощта на преподавателите по предприемачество.

   

Галерия снимки от Преподаватели по предприемачество от УНСС допринесоха за подготовката на студент ...