Алексей Громико: Въпросите за войната и мира през този век ще са не по-малко остри!

понеделник, 21 ноември 2011 0:00

Тематично определена като „Война" и „мир" през ХХІ век" лекцията на Алексей Громико в УНСС експонира позициите на водещия руски политолог в задълбочен анализ на основните приоритети в съвременната руска политика, на нейните взаимоотношения с Европейския съюз, САЩ и другите велики сили в света, както и на развитието на икономиката и демокрацията в Руската федерация. Лекторът, който е внук и съименник на бившия дългогодишен външен министър на СССР, е доктор по политическите науки, зам.-директор на института „Европа" при Руската академия на науките, ръководител на Центъра за британски изследвания, ръководител на европейските програми на фонд „Русский мир". На събитието в зала „Тържествена" на университета присъстваха зам.-ректори на УНСС, представители на руския фонд, преподаватели, студенти. Лекцията бе организирана от фонд Русский мир" съвместно с катедра „Чужди езици и приложна лингвистика", сектор „Руски език" на УНСС.


Стати Статев, първи зам.-ректор на УНСС, представя гост лектора. Алексей Громико говори повече от час пред аудиторията в зала "Тържествена"

От позицията на двете противоположни тези за мира и войната като „естествено състояние на човечеството" започна лекцията на Алексей Громико, последвана от исторически преглед на събитията от миналия век. Известният политолог се спря на двете световни войни, появата на атомното оръжие, края на студената война, като оцени днешната ситуация на нестабилност в света с икономическата криза, военните действия в някои региони, развоя на т. нар. арабска есен. Той категоризира събития от последните две десетилетия като „ренесанс на твърдата сила, демонстрирана от големите". Сред причините за нестабилност Громико фокусира тероризма и връзката му с миграционните процеси, конфронтацията на база енергийни ресурси, радикалния ислямизъм. „Главните източници на конфронтацията в Европа не са на нейната територия, а зад пределите на Стария свят", посочи лекторът. Руският експерт направи преглед и на новите структури за безопасност, събитията в азиатската част на Тихоокеански регион, активната роля на новите световни сили Китай и Индия, деморализацията на днешната политика, опасността от новия ядрен век. „Политическата и икономическата тежест ще се премести от Запад на Изток и от Север на Юг", обобщи той. Той прогнозира също, че въпросите за войната и мира през този век ще са не по-малко остри, отколкото досега. „Можем да предвидим какво би се случило през следващите три-четири години, но по-дългосрочните прогнози ще са равносилни на гледане на кафе", отговори той на въпроси за политическата карта на света през следващите десетилетия. „Разглеждам мястото на Русия и отношенията й с другите държави, с Европа. Днес всички задачи трябва да се решават заедно със съседите. Това е много важно, защото Европа ще се превърне в едно цяло и ще бъде сериозна сила."


Лекцията предизвика интерес сред преподаватели и студенти. Откриването на кабинет "Русский мир" в университета.

Представяне на гост-лектора направи проф. Стати Статев, първи зам.-ректор на УНСС. Руската делегация, в която освен Алексей Громико бе и Екатерина Загорская, зам.-управител на фонд „Русский мир", откри с академичното ръководство на университета кабинет „Русский мир". За оборудването му фондът е предоставил дарение от учебна литература, речници, енциклопедии, справочници, мултимедийни пособия, учебни видеофилми, списания и пр.

Галерия снимки от Алексей Громико: Въпросите за войната и мира през този век ще са не по-малко ост ...