УНСС домакин на „Ден на китайската култура“

вторник, 19 декември 2023 15:00

Частно средно училище „Евлоги и Христо Георгиеви“, посолството на Китайската народна република в България, Китайският културен център в София и Институтът Конфуций София гостуват в УНСС с „Ден на китайската култура“.

На сцената на аула „Максима“ децата от ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“ изнесоха коледен концерт, а зрителите се докоснаха и до благотворителната кауза в помощ на дете в нужда.

Г-жа Олга Ялъмова, директор на Частно средно училище „Евлоги и Христо Георгиеви“, откри тържествения концерт и отправи сърдечни благодарности към проф. д-р Димитър Димитров за топлото гостоприемство, което университетът оказва, като домакин на коледното тържеството, и изказа своите поздравления за преизбирането му на поста ректор на УНСС.

„Много силни и въздействащи са енергията и емоциите в тази зала, защото ни събират талантът, трудолюбието и амбициите на нашите деца. Вашето присъствие дава увереност, че с всяка изминала година ставаме по-добри, по-мъдри и по-целеустремени в името на успеха на нашите ученици. По традиция в края на всяка една годината се прави равносметка на изминалата и се отправят пожелания за предстоящата. С гордост мога да кажа, че през изминалата успяхме да реализираме една дългогодишна мечта – наши ученици да се обучават в Китай, опознавайки културата на държавата, чийто език така упорито изучават. Планираме това да стане традиция, като обогатихме и увеличихме мрежата си от контакти сред университетите в Пекин, Шанхай и Тиендзин.

„Нека през новата 2024 година заедно с нашите партньори в нелеката задача да възпитаваме, обучаваме и насърчаваме нашите ученици, които са бъдещето на България, да успеем да реализираме повече инициативи и да надграждаме нашите резултати! Мостът между България и Китай вече е факт за нашите ученици, необходим е единствено техният упорит труд и мъдро планиране“, заключи г-жа Ялъмова.

В своето приветствие ректорът проф. д-р Димитър Димитров обърна внимание на международната дейност, която развива УНСС. Той очерта направленията, по които се работи, включително  програма „Еразъм+“ и алиансът на европейски бизнес университета – ENGAGE.EU. Специално внимание отдели на дуалните програми и добрите примери за такива програми с университетите в Китай. „Една от най-новите е магистърската програма по международен бизнес и управление с преподаване на английски език. По нея от няколко години си сътрудничим с Шанхайския университет. Друг пример е бакалавърската програма по икономика, заедно с Университета за чужди езици в Тиендзин“. Той  допълни, че извънредният и пълномощен посланик на КНР в България Н.Пр. Дун Сяодзюн е присъствал на откриването на едно от най-новите общежития, където вече са настанени студентите от Китай.  Заедно с него е открит и Центърът за управление на дуалната бакалавърска програма по икономика с Университета за чужди езици Тиендзин. „Съвместно с колеги от няколко китайски университета провеждаме и научни изследвания, които са организирани от национален фонд „Научни изследвания“. Преподавателите от нашия университет имат много добри отношения и работят в сътрудничество със своите колеги от Университета в Шанхай. Неотдавна българска делегация беше на посещение, като бяха обсъдени различни въпроси, свързани с тези изследвания. Съществуват много добри отношения между УНСС и нашите китайски партньори. Както е казал големият мислител и философ Конфуций: „Няма значение колко бавно вървите, стига да не спрете“. Ние продължаваме да развиваме тези отношения, защото имат голям потенциал“, допълни проф. Димитров.

На събитието присъстваха и китайските студенти от дуалната бакалавърска програма „Икономика с преподаване на английски език“ с Университета за чужди езици Тиендзин, които преди дни бяха посрещнати в УНСС, заедно с доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на Центъра за управление на програмата.

Доц. Беев и г-н Янг Тян, началник отдел „Образование“ в посолството на Китайската народна република в Република България (в средата, от ляво надясно) с част от китайските студенти
Ректорът проф. Димитър Димитров и г-н Янг Тян

В рамките на събитието беше организиран благотворителен коледен базар с ръчно изработени артикули и играчки от децата на ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“. Китайското посолство представи книги на различна тематика, от Китайския културен център показаха на желаещите тънкостите на китайската живопис, а Институтът Конфуций представи традиционна китайска калиграфия и живопис, традиционни музикални инструменти (дизи, Люцин, Сюн, гуцин, гуджън и др.) и традиционни китайски игри (игра с топка с перо, шах, обръчи).

   

Галерия снимки от УНСС домакин на „Ден на китайската култура“ ...