Соломон Паси: Вие ще живеете в една по-сплотена Европа

сряда, 17 октомври 2012 15:55

Соломон Паси изнесе публична лекция пред студенти на тема: ''България на пет океана - 8 години по-късно'', организирана от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Атлантическия клуб в България (АКБ), чийто основател и президент е известният ни политик.

Представяне на лектора направи ректорът на университета проф. Стати Статев. Той посочи   обстоятелството, което го улеснява в това – над 30-годишно приятелство със Соломон Паси. Биографията му е повод за възхищение и пример за подражание, изтъкна ректорът пред студентите от направлението „Политически науки“, дошли на лекцията в зала „Научни съвети“. Проф. Статев подари на Соломон Паси специалното издание за 90-годишнината на УНСС .

В зала "Научни съвети"

„Отличен оратор и комуникатор, човек на провокативни идеи и аналитично мислене“, добави към характеристиката на бившия външен министър на България проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, и изтъкна, че срещи с човек като него винаги удовлетворяват интелектуалното любопитство на студентите.

Соломон Паси

Рядко в такъв кратък период се случват две епохални събития, но през последната седмица станахме свидетели на това, каза Соломон Паси по повод скока от „ръба на космоса“ на Феликс Баумгартнер  и присъждането на Нобеловата награда за мир на Eвропейския съюз. Той посочи, че екстремният скок на австриеца е изключителен принос към космическата наука и коментира загубените позиции на страната ни като шеста космическа сила в света. Паси анализира пред аудиторията и идеята за федерализацията на Европа и създаването на нови общи политики в различни области – енергетиката, отбраната, транспорта. „Вие ще живеете в една по-сплотена Европа“, категоричен бе Паси. Лекторът запозна студентите и с дейността на ръководения от него Атлантически клуб.

Галерия снимки от Соломон Паси:  Вие ще живеете в една по-сплотена Европа ...