Кръгла маса обсъди трафикът на хора като предизвикателство пред обществото

сряда, 17 октомври 2012 14:18

Трафикът на хора е един от най-сериозните проблеми на нашето съвремие. Той е не само доходоносен престъпен бизнес, но има и пагубно социално влияние, посочи проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, значимостта на кръглата маса на тема “Трафикът на хора – предизвикателство пред обществото”. Форумът, който е заключителен по проект „Социално-икономически аспекти на трафика на хора”, бе организиран от катедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС. На откриването му в голямата конферентна зала присъстваха Н.пр. Гюру Катерина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България, Бисер Кирилов, заместник-градски прокурор, Кристен Щолтц от посолството на САЩ у нас, Красимир Христов, директор на „AICHHORN & CO.GES.M.B.H“, зам.-ректорът по научно-изследователската дейност проф. д-р Валентин Гоев, проф. д.ик.н Христо Първанов, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, преподаватели и студенти от университета. Кръглата маса бе посветена и на Европейския ден за борба с трафика на хора, който се отбелязва на 18 октомври. Проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ откри форума и представи участниците и гостите.

(От дясно на ляво) Проф. Стефан Христов, проф. Стати Статев,

проф. Димитър Димитров, Н.пр. Гюру Катерина Викьор 

Кръглата маса е част от усилията на университета да даде своята поддръжка по решаването на проблема и да бъдат представени резултатите от изследователската работа по проекта, разработван от голям екип от катедрата, Центъра,  други научни организации и държавни институции в периода  2009–2011 г., посочи проф. Статев. Защо УНСС е № 1 сред университетите в страната?, акцентира с въпрос ректорът. Първо, защото в него няма случайни хора и второ, защото нашите преподаватели са професионалисти в науката, силно ангажирани и в практиката, конкретизира проф. Статев и даде пример с изследователската дейност на учените от катедра „Национална и регионална сигурност“. „Гордост за нашия университет“ нарече успехите на академичната научна общност ректорът.

Въпреки силното присъствие на УНСС на европейската образователна карта, досега нямахме сътрудничество с норвежки университети, каза още проф. Статев и посочи, че разговорите с новия посланик на Норвегия у нас Н.пр. Викьор са очертали конкретни възможности за това.

Участници в кръглата маса

Трафикът на хора е жестока форма на насилие, определи Н.пр. Гюру Катерина Викьор, която даде примери от борбата с проституцията и престъпния бизнес в Норвегия, говори за сътрудничеството с България в областта, законодателната база и др. От името на Румен Петков, председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество (МИСС), приветствие към организаторите и участниците в кръглата маса поднесе доц. д-р Камен Пенков, преподавател в УНСС и изпълнителен директор на МИСС. Бисер Кирилов, заместник-градски прокурор, определи като „робство“ трафика на хора. „Модерното робство“ коментира в презентацията си и Кристен Щолтц, секретар по въпросите на човешките права в посолството на САЩ у нас. Изказвания направиха и ор. ген.-лейтенант проф. д-р Стоян Андреев и Красимир Христов, директор на „AICHHORN & CO.GES.M.B.H“.

Ние сме сред петте държави с най-голям трафик на хора, посочи проф. д-р Стефан Христов, ръководител на проекта и директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността. Основните причини за това „лидерство“ той формулира с географското положение на страната ни и бедността на значителна част от населението. Трафикът на хора е тъждествен на търговията с хора и засегнатите са предимно във възрастовата група 16-24-годишни. Проф. Христов представи резултатите от изследователската работа по проект „Социално-икономически аспекти на трафика на хора” и посочи, че за трите години при изпълнението му 48 студенти от катедрата са участвали със свои писмени разработки по темата. Издадени са и три тома с изследвания, разграничаващи различните аспекти от световния проблем и ситуацията в България.

Младите изследователи по темата

Дискусиите откроиха насоките и конкретните мерки за борба с трафика на хора на международно, национално и регионално ниво.

Галерия снимки от Кръгла маса обсъди трафикът на хора като предизвикателство пред обществото ...