Кръгла маса по проблемите на интелектуалната собственост

петък, 11 ноември 2011 0:00

С доклади и дискусии около кръглата маса продължи честването на 20-годишнината от създаването на катедра и специалност ,,Интелектуална собственост”. Целите, насочеността и състоянието на обучението по дисциплината бяха разгледани от събралата се в Центъра по интелектуална собственост научна общност.

Проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС и директор на Центъра по интелектуална собственост, открива кръглата маса на тема: „Обучението по интелектуална собственост и университетите – състояние, цели, профилиране, насоченост и методика“. Вляво от проф. Борисов е Михал Свантнер, директор на дирекция в СОИС.

Участие в дискусиите взеха както преподавателите от катедрата в УНСС, така и гостите - проф. Мехмет Артемел от турския университет Богазичи, и проф. Ладислав Якъл, зам.-ректор на университета Метрополитън в Прага, Чехия. ,,Необходимо е всички университети да изберат от програмата по интелектуална собственост това, което е полезно за тях”, коментира проф. Якъл. Темата на доклада му бе обвързана с обучението по интелектуална собственост в пражкия Метрополитен университет.


Проф. Ладислав Якъл (вдясно) и проф. Мехмет Артемел.

За спецификата на обучението по интелектуална собственост в техническите университети говори доц. Стефан Стефанов, декан на Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт в Техническия университет. За Световната организация по интелектуална собственост( СОИС) и обучението в страните в преход лекция изнесе Михаил Свантер, директор дирекция към СОИС, Женева.


Доц. Стефан Стефанов (в средата).

Галерия снимки от Кръгла маса по проблемите на интелектуалната собственост ...