Уникална катедра и специалност за страната чества 20-годишнина

четвъртък, 10 ноември 2011 0:00

Академичната общност на УНСС тържествено отбеляза 20-годишнината от създаването на катедра и специалност „Интелектуална собственост“. В голямата конферентна зала на университета заеха места ръководители и преподаватели от висшето училище, представители на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС), на държавни институции и университети в страната, студенти. Специален гост на събитието бе президентът на Р България Георги Първанов. В залата присъстваха и директорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, проф. Стоян Денчев, зам.-председател на Съвета на ректорите и ректор на УниБИТ, проф. Лалю Радулов, ректор на УНСС в годината, когато е открита катедрата. Сред чуждестранните гости бяха зам.-ректорът на Пражкия университет и зам.-ректорът на Истанбулския университет.


Тържественото честване в голямата конферентна зала.
Ректорът проф. Борислав Борисов открива юбилейното събитие.

Проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС, председател на Съвета на ректорите в България, директор на Центъра по интелектуална собственост, председател на Националната асоциация по интелектуална собственост в България, откри тържеството. "Господин президентът Първанов присъства тук не само в ролята си на държавен глава. Той е съратник, който отвори вратите за развитието на интелектуалната собственост в България", изтъкна проф. Борисов.


В залата присъстваха видни български и чуждестранни учени, много гости.
Проф. Борислав Борисов и президентът Георги Първанов.

Нетрадиционна бе презентацията на доц. Виолета Цакова за 20-годишнината на катедра „Интелектуална собственост“. „Препоръчва се академичен контрол. Презентацията не е подходяща за хора без чувство за хумор“, анонсира изложението си доц. Цакова, която с много снимков материал представи по „върховете на времето“ историята на катедрата и специалността. Тя се спря на „бебешкия период“, израстването, „розовите очила“ и равносметката на академичното звено, като акцентира върху факта, че над 650 са подготвените през годините бакалаври, 300 - магистрите и 11 - докторантите. Отново в числов израз, равен на 7200 дни, тя определи усилията на „главния виновник“ за създаването и просперитета на катедрата - проф. Борислав Борисов, „през ума, сърцето и душата на когото минаваше всичко случило се през двадесетилетието“, Цакова изтъкна също: “Това е човекът, който ни накара да повярваме, че можем да станем добри специалисти и то не в каква да е област, а в интелектуалната собственост“. „Благодаря, учителю!“, обърна се тя към проф. Борисов под аплодисментите на присъстващите в залата и му връчи почетния плакет на катедра „Интелектуална собственост“.


Нетрадиционната презентация на доц. Виолета Цакова за 20-годишнината на катедрата бе изслушана с интерес.

Проф. Борисов награди с почетен плакет проф. Лалю Радулов, с почетна грамота – Кръстьо Илиев, бивш ръководител на ИНРА, връчи Почетния знак на ректора на Владимир Йосифов, съветник на генералния директор на СОИС и председател на Борда на директорите на пенсионния фонд на ООН, и на Михал Свантнер, директор на дирекция в СОИС, отговарящ за определени държави от Европа и Азия.


Проф. Борисов връчва Почетния знак на ректора на Михал Свантнер.

Поздравления към катедрата-юбиляр поднесе от името на министър Вежди Рашидов Георги Дамянов, директор на дирекция „Авторско право“ към Министерството на културата. От името на генералния директор на СОИС д-р Франсис Гъри говори Михал Свантер. Проф. Борислав Борисов и Михал Свантер подписаха договор между СОИС и УНСС за уеб портал „Обучението по интелектуална собственост“.


Ректорът на УНСС и Михал Свантер подписват договора

Вече не може да се отрече значението на интелектуалната собственост както в световен мащаб, така и за България като страна от ЕС, посочи в поздравителното си слово Георги Първанов. Държавният глава заяви, че е особено впечатлен от мащабите на осъщественото в катедрата-юбиляр, като се върна назад към срещите си с бившия генерален директор на СОИС д-р Камил Идрис и откриването на Центъра по интелектуална собственост в УНСС. Той изрази надежда, че следващият президент ще осъществи приемственост в надграждането - към катедрата, университета, висшето образование. Първанов високо оцени професионализма и ентусиазма на университетските учени и преподаватели от „Интелектуална собственост“, отличи ролята на проф. Борисов в това дело и го определи като „знакова фигура“. „В българската наука има истински лидери и те заслужават подкрепата на държавните институции“, акцентира държавният глава.„Не мога да не оценя високия професионализъм, енергия и ентусиазъм на целия състав на катедрата и лично на проф. Борисов. Това ми даде основание преди броени дни да подпиша документ за награждаването му с Почетния знак на държавния глава във връзка с 20 години от създаването на Катедрата по интелектуална собственост. Това е моето признание за част от дейността на проф. Борисов. Вярвам, че всички български институции ще могат да оценят неговата цялостна дейност като ректор, като учен и човек, който даде много на науката и на образованието в тези 20 години и ще дава и за в бъдеще. Това е знак, който надявам се, да бъде подет и развит от другите институции. Знак на морална оценка към работата на университетските ръководства като цяло, на хората, на чиито усилия, енергия, професионализъм и стоицизъм се крепи авторитетът и се очертава добра перспектива за развитието на българската наука. Проф. Борисов направи толкова много за УНСС, извеждайки го на 13 място в Европа и на 31 място в света сред бизнес университетите”, каза президентът Първанов.

Галерия снимки от Уникална катедра и специалност за страната чества 20-годишнина ...