Род Бекстрьом: Поздравления за лидерските позиции на вашия университет!

понеделник, 07 ноември 2011 0:00

Многократно по-голяма аудитория от присъстващите в университетската голяма конферентна зала събра Род Бекстрьом, президент и главен изпълнителен директор на ICANN - Интернет корпорацията за имена и адреси, която решава какви домейни да съществуват и каква да е политиката за раздаване на IP-адреси. Директното излъчване в интернет на лекцията му „Младите лидери и бъдещето на интернет управлението“ даде възможност на много млади хора да участват макар и виртуално в събитието. То бе открито от ректора на УНСС проф. д-р Борислав Борисов, в присъствието на д-р Зорка Първанова, председател на УС на Академията за лидерство – съорганизатор на срещата, Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ у нас, Вени Марковски, представител на ICANN за Русия и Източна Европа, цялото ректорско ръководство на университета, Калоян Димитров, председател на Студентския съвет на УНСС.

Откриването на срещата.
Отляво надясно: проф. Борислав Борисов, д-р Зорка Първанова, Род Бекстрьом, Н. Пр. Джеймс Уорлик.

Най-драматичните промени в съвременния свят дойдоха с интернет, а глобалната мрежа шеметно навлезе в нашия свят, каза д-р Зорка Първанова, която изтъкна, че обединяващото в Академията за лидерство е убеждението, че трябва да се насърчава и реализира лидерското мислене и новаторските идеи, особено на младите хора. „Няма теория, която може да даде това, което дава живият контакт с личностите-лидери. “Лидерството се свързва преди всичко с промяната. А този разговор е шанс за всички ни да бъдем провокирани и да разсъждаваме повече върху тези промени“, каза още председателят на Академията.


Тук съм и да науча нещо от вас, обърна се Род Бекстрьом към студентите в залата. Поздравления за лидерските позиции на вашия университет, сигурен съм, че сте си ги заслужили, каза още гостът. „Интернет е технология, която отвори целия свят, както никога преди“, посочи той и се върна към създаването на глобалната мрежа. Лекторът сравни интернет с голямо игрище с много връзки, като изтъкна, че ICANN е глобалният координиращ орган, който помага на интернет да изглежда като едно цялостно място. „Работим с 242 държави и територии, нашата общност включва целия свят, но светът се променя и все повече организации започват да приличат на морската звезда – ако отрежете единия крак, той регенерира, а ако се отрежат петте крака, тогава се създават пет нови морски звезди. Това е така, защото морската звезда няма централен контролен орган”, обясни Бекстрьом, който е съавтор книгата "Морската звезда и паякът".


Най-добрите идеи идват от учебните зали и коридорите на университета, особено от хора, които са привърженици на социалните мрежи и интернет, посочи още Род Бекстрьом, който говори и за безопасността на интернет във все по-уязвимия и прозрачен свят. „Не можем да се върнем назад. То е като откриването на огъня. Сега има между 2 и 3 млрд. устройства, свързани с интернет и сме „отворили“ 360 трилиона интернет-адреси, който ще стигнат за всички.“.

По-нататъшен успех на сътрудничеството между УНСС и Академията за лидерство, пожела ректорът на университета проф. Борислав Борисов след първата днешна проява, за която напомни максимата, че „Доброто начало е половин извървян път“.


Галерия снимки от Род Бекстрьом: Поздравления за лидерските позиции на вашия университет! ...