Официален старт на модернизацията на Библиотеката на УНСС

понеделник, 29 май 2023 17:55

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров даде официален старт за цялостно реновиране на университетската библиотеката в присъствието на ръководството на УНСС, проектантите, строителите и фирмата, която ще я обзаведе. На 21 декември 2022 г. с решение на Министерски съвет се отпуснаха 1 940 000 лева за модернизацията на библиотеката, като се предвижда на мястото на съществуващото пространство да бъде изграден съвременен център за информация и знания, като се предоставят модерни услуги за всички студенти и преподаватели.

„Да се поздравим със символичната „първа копка“ по реновирането на университетската библиотека, нещо което се подготви с общите усилия на заместник-ректора по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, на заместник-ректора по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов, на помощник-ректора проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, който отговаря за изпълнението на дейностите, и на всички служители на библиотеката, както и на доц. д-р Петър Чобанов, преподавател в катедра „Финанси“, депутат, бивш министър на финансите. Благодарим на проектантите, които след много обсъждания направиха този модерен проект, тук е и строителят, който ще осъществи хубавите идеи, както и Office 1, които ще обзаведат пространството“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Министърът на финансите Росица Велкова бе възпрепятствана да дойде, но проф. Димитров отбеляза специалните й заслуги за получаването на субсидията.

Арх. Мирослав Кръстев, управител на „Одая архитекти“ ООД, беше предоставил архитектурния проект с триизмерна визуализация на помещенията (читални, заемна, отворени пространства), както и проект за обновяване на електрическата инсталация, отоплението, вентилацията и климатизацията.

Днес се подписа и договор със строителната фирма „БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ В.В.Р.“ ООД за строително-монтажните работи, чиито срок е 3 месеца и новото пространство трябва да бъде открито през есента. На тържественото откриване на старта на ремонта присъстваха собствениците на „БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ В.В.Р.“ ООД Радослав Рангелов и Владимир Лазов, като господин Лазов е и управител на фирмата. На събитието беше поканена и Елка Каменова от Office 1 - фирмата, която ще предостави новите мебели.  

„След модернизацията, пространството на библиотеката ще се превърне в един притегателен център, както за студенти, така и за преподаватели, в място не само за четене, но и за провеждане на групови занятия, открити уроци, дискусии, премиери на книги и други събития, които ще подпомагат учебния процес“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

На подписването присъстваха Петър Петров, директор на „Университетска библиотека“, помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, доц. д-р Петър Чобанов, заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и заместник-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусовпроф. д-р Димитър Димитров, Владимир Лазов  и Радослав Рангелов собственици на БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ В.В.Р. ООД, арх. Мирослав Кръстев и Елка Каменова от Office 1

ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Официален старт на модернизацията на Библиотеката на УНСС ...