Зала за бойни изкуства към СК „Бонсист“ ще бъде създадена с японска подкрепа

вторник, 07 август 2012 11:08

Възможностите за създаване на специална зала  за изучаване и практикуване на традиционните бойни изкуства и основаването на Будо-център в СУ „Бонсист“ бяха обсъдени на  работна среща на  УНСС с представители на Будо федерацията на Япония. Срещата бе продължение на разговора за сътрудничество между нашия университет и японски висши училища, проведен от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и Ко Имамура, президент на асоциацията «Хирошима-България» през юни т. г.

 Проф. Кисимов и проф. Накаджима при откриването на срещата

Тристранната среща между УНСС, Клуба за приятелство „Хирошима-България“ и представители на Будо федерацията на Япония бе ръководена от проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор на университета.  В японската делегация бяха Ко Имамура, както й многократните шампиони на Страната на изгряващото слънце, медалистите от международни състезания по джудо и почетни членове на японската Будо федерация проф. Такеши Накаджима и проф. Ясухико Мориуаки от  Kokushikan University, проф. Казутоши Кикауа от Университета по електронни комуникации, доц. Риужи Окада от Kinki University, доц. Хидемаса Токуясу от Tokyo Ariake University of Medical and Health Sciences. На работната среща присъства и Любов Гълъбова, председател на Клуба за приятелство с Хирошима.

Ко Имамура и Любов Гълъбова

Японските гости разгледаха сградата и спортния комплекс на университета и конкретизираха възможностите за доставка на специални настилки (татами) и 50 спортни екипа (джудо-ги) за  бъдещия Будо-център в СК “Бонсист”. Залата ще бъде изградена по идеен проект и с подкрепата на Хирошимския университет и Клуба за приятелство с Хирошима.

Водени бяха и разговори за включването на терапевтично джудо в учебната програма на университета, възможностите за културен и образователен обмен и сътрудничеството с японски корпорации и др.

Разговори около кръглата маса. Проф. Накаджима подари на УНСС изключително ценна книга с послание към ректора проф. д.ик.н. Стати Статев.

Галерия снимки от Зала за бойни изкуства към СК „Бонсист“ ще бъде създадена с японска подкрепа ...