Проф. Стати Статев:
Вече 92 години подготвяме националния елит
Маргарита Попова:
УНСС е университет, който уважавам

петък, 18 май 2012 15:09

„Прегърнете живота, участвайте дръзновено по стари и нови пътеки здраво на земята“. Това написа вицепрезидентът на България Маргарита Попова в Златната книга на нашия университет.

Високият гост се подписва в Златната книга

Аула „Максима“, препълнена със студенти, преподаватели и служители, посрещна с аплодисменти вицепрезидента за срещата-дискусия на тема „Президентската институция и отношението й към другите власти“.

Аула „Максима“ по време на срещата-дискусия

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев приветства г-жа Попова с „Добре дошли!“ в навечерието на патронния празник на УНСС - 21 май, когато се навършват 92 години от неговото създаване. В словото си той припомни делото на основателя и първи ректор проф. Стефан Бобчев. „Нашите основатели, които заемат достойно място сред строителите на съвременна България, са се водели от мисълта, че на страната ни са нужни висококултурни и трезви граждани, бодри общественици, вещи специалисти, стопански, финансови и административни кадри с висше образование. Девизът на университета е бил „Все напред към усъвършенстване!“, подчерта ректорът.

„УНСС е носил различни имена – Свободен университет за политически и стопански науки, Държавно висше училище за финансови и административни науки, Висш икономически институт „Карл Маркс“, но винаги е оставал верен на славните си академични традиции, повече от девет десетилетия надгражда своя духовен фундамент, съграден от неговите създатели, служи почтено на мисията да бъде образователен и научен лидер“, каза проф. Статев.

По-нататък в словото си ректорът заяви: „Днес УНСС е най-старото, най-голямото и най-авторитетното висше икономическо училище в Югоизточна Европа. Университетът, получил най-високата институционална акредитационна оценка сред всичките си академични събратя в България, с единствените две пълни петици в страната при оценяването на професионалните направления “Икономика” и “Администрация и управление”, най-предпочитаният от младите хора, с най-много кандидат-студенти.

УНСС вече 92 години подготвя държавния, политическия и бизнес елит на нацията и е лидер в българското висше образование и наука. В него работят учени, с които би се гордяло всяко авторитетно висше училище.“

Ректорът поздрави всички членове на 20-хилядното ни академично семейство с 92-ата годишнина на УНСС и пожела: „Да работим с всеотдайност, ум и амбиция за неговото добро име, да помним винаги святото дело на нашите предшественици, да бъдем техни достойни следовници!“

„УНСС е университет, който уважавам, защото има стабилно преподавателско тяло. Юристите, които познавам, завършили УНСС, са добри специалисти“, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. - „Пожелавам ви да бъдете дръзновени, защото знанието се връща. Пожелавам ви да бъдете полезни на Отечеството, на държавата и на себе си, защото след нас сте вие, за да работим за България”.

По време на лекцията. На трибуната освен вицепрезидентът и ректорът
са (отляво надясно): Росен Кожухаров, правен секретар на вицепрезидента,
проф. Стоян Стоянов, председател на Общото събрание на УНСС,
и Калоян Димитров, председател на Студентския съвет

В лекцията си Попова се спря на  отношението на президентската институция към законодателната, изпълнителната и съдебната власт и изтъкна, че тя е интегриращ фактор и трябва да работи с всяко правителство, но без да се намесва в неговата работа, да обединява политическите сили около стратегическите цели, записани в преамбюла на конституцията.

„Решихме да докажем с президента Плевнелиев, че можем да работим с всички власти за просперитета на страната“, заяви Попова и очерта правомощията на президентската институция.

Вицепрезидентът отговори на въпроси на студенти.

Г-жа Маргарита Попова и проф. Стати Статев в кабинета на ректора

„Ще си помисля дали да се кандидатирам за втори мандат или да стана преподавател в УНСС“, пошегува се г-жа Попова в отговор на поканата на ректора да чете лекции в нашия университет.

Ректорът връчва почетната диплома на вицепрезидента

Проф. Статев връчи на високия гост почетна диплома „за принос към спазването на законността, висок професионализъм като юрист и държавническа принципност и почтеност“. Двамата поднесоха цветя на паметника на проф. Бобчев.

Проф. Статев и г-жа Попова пред паметника на проф. Бобчев

Галерия снимки от Проф. Стати Статев: <br>Вече 92 години подготвяме националния елит<br>Маргарита  ...