В УНСС ще бъде създаден многонационален център по интелигентна отбрана на НАТО

вторник, 03 април 2012 13:28

Президентът Росен Плевнелиев, ректорът на УНСС проф. Стати Статев и министърът на отбраната Аню Ангелов откриха международна конференция по интелигентна отбрана. Тя бе организирана от катедра „Национална и регионална сигурност" в партньорство с Министерството на отбраната, Сдружението „Джордж Маршал", БАН и Института по металознание, съоръжение и технологии „Акад. Ангел Балевски".

Една от целите на форума - широк публичен дебат в сътрудничество с НАТО и ЕС, вече е постигната. Имаме над 110 участници от България и чужбина, официални лица, представители на науката, индустрията, неправителствения сектор, студенти и журналисти, посочи д-р Светослав Спасов, преподавател в нашия университет и съветник на министър-председателя Бойко Борисов.

Ректорът на УНСС благодари на президента Плевнелиев, че убедено и сърцато е приел поканата да бъде патрон на конференцията и открои значимостта на интелигентната отбрана. Убеден съм, че разискванията по тези горещи теми, инициирани от нашите академични представители и колегите от практиката, ще имат изключително значение за бъдещите решения и действия, свързани със сигурността не само в нашия регион, но и в целия свят. Форумът е и красноречив пример за връзката на науката с практиката. Животът е доказал, че гласът на науката трябва да се чува ясно и отчетливо и че в него трябва да се вслушват политиците и държавниците, подчерта проф. Статев.


По време на форума (от ляво на дясно): Аню Ангелов,
Росен Плевнелиев, проф. Стати Статев,
д-р Светослав Спасов
Президентът Плевнелиев и ректорът проф. Статев 
в непринуден разговор

Ректорът съобщи, че се е родила идеята в УНСС да се създаде многонационален център, който да работи по въпросите на интелигентната отбрана, да разработва теоретични концепции, да генерира идеи. Според президента ще бъде прекрасно да има такъв център на НАТО в нашия университет, защото така България ще се позиционира като една от най-високотехнологичните държави.

На международната конференция присъстваха и Андрей Ковачев, заместник- председател на Комисията по външна политика на Европейския парламент, и д-р Холгер Бале от Главната квартира на НАТО.


Единомишленици за бъдещето на многонационалния
център по въпросите на интелигентната отбрана
Президентът Росен Плевнелиев разговаря 
със студенти от УНСС

Студенти от нашия университет имаха възможност да разговарят с президента по въпроси на сигурността и отбраната. Актуалните въпроси от този форум ще заемат централно място и на срещата на високо равнище на Алианса през май в Чикаго.

Галерия снимки от В УНСС ще бъде създаден многонационален център по интелигентна отбрана на НАТО ...