Европейската гражданска инициатива представи пред студенти евродепутатът Мария Неделчева

петък, 23 март 2012 22:06

По покана на студентското сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО" публична лекция в университета изнесе Мария Неделчева, евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ. Пред студентите в голямата конферентна зала тя говори на тема: „Практическо приложение на Европейската гражданска инициатива - инструмент за пряко участие на гражданите в демократичния процес".

Ние поискахме да предоставим на гражданите от Европейския съюз лесен, ясен и мощен инструмент, с който те да участват в демократичния процес, като целта е да ги приближим до институциите, отбеляза Мария Неделчева. Тя разгледа Европейската гражданската инициатива, която ще стартира на 1 април, като нов инструмент, който трябва да бъде възможно най-достъпен и ефикасен. Евродепутатът очерта седемте фази на прилагането му - от формулирането на инициативата до разглеждането на искането от Европейската комисия, събирането на един милион подписа (с квотата от 13 500 подписа за България), до финализирането в законодателен акт.


Присъстващите на лекцията Мария Неделчева
По време на лекцията в голямата конферентна зала
Евродепутатът Мария Неделчева

Можем ли да бъдем сред инициаторите на една от първите граждански инициативи? Какво се случва със събирането на подписите на гражданите и тяхната проверка след това? Кой е органът, който на национално ниво ще отговаря за това? Какви са възможностите да бъдат събирани подписите по интернет и съответно на хартиен носител?, коментира Мария Неделчева, отговаряйки и на студентските въпроси за процедурите, лобистиката, „големите" и „малките" държави в инициативата, влиянието на партиите и др.

Галерия снимки от Европейската гражданска инициатива представи пред студенти евродепутатът Мария Н ...