Денят на чуждестранните студенти върна добра традиция

вторник, 06 март 2012 0:00

Ден на чуждестранните студенти бе проведен в университета в празничния 1 март. Организатори на събитието бяха Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), Студентският съвет и Университетският център за мобилност на студенти и преподаватели.

С едноминутно мълчание присъстващите в голямата конферентна зала отдадоха почит на трагично загиналия 19-годишен студент Марио Данчев.

В презентации и непосредствени разкази студенти от други държави отговориха на въпроса „Какво е да си чуждестранен студент". На събитието присъстваха бъдещи специалисти от Молдова, Украйна, Румъния, Гърция, Турция, Албания, Китай и др. Мариан Адриана-Валентина от Румъния, Мерт Басралъ от Турция, Уанг Бин от Китай, както и българският студент Ангел Тосков, учил по програма „Еразъм" във Франция, изразиха чрез презентации отношението си към страната и висшето училище, в което учат. Бяха споделени и някои проблеми, а за решаването им организаторите на срещата обещаха да формулират предложения, които да представят пред ръководството на университета.


Известно е, че в УНСС всяка година пристигат студенти от различни държави. Те остават в университета за различен период от време, но винаги носят духа на своята страна, което допринася за разнообразната културна атмосфера в нашето висше училище.
Председателят на САИМО Александър Иванов (вдясно) приветства присъстващите чуждестранни студенти. Приветствия отправиха и Калоян Димитров, председател на Студентския съвет (вторият от дясно на ляво), Стоян Тричков, орг.секретар на САИМО, както и ас. Димитър Дамянов, зам.-директор на Центъра за мобилност на студенти и преподаватели (вляво).

Шестима чуждестранни студенти с висок успех получиха грамоти, а на най-добрите трима бяха връчени специални плакети, както и подаръци от ESN. Повечето отличници, както и студентката с най-висок успех Мариана Казанджи, се оказаха от Молдова.

Денят на чуждестранните студенти бе проведен след 6-годишна пауза. Организаторите и присъстващите на срещата си пожелаха той да се превърне в традиция за университета.


Наградени бяха чуждестранните студенти с най-висок успех от последния семестър.

Галерия снимки от Денят на чуждестранните студенти върна добра традиция ...