УНСС участва в изграждането на център за компетентност в областта на високопроизводителните изчисления, анализа на големи данни и изкуствен интелект

сряда, 17 март 2021 10:51

33 държави си партнират за създаването на Единен национален център за компетентност в областта на високопроизводителните изчисления в своите страни по проекта „EuroCC“ на програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз.

Тези центрове следва да координират дейностите във всички области, свързани с високопроизводителните изчисления, на национално ниво. Те ще служат като контактна точка за експерти и клиенти от индустрията, науката и широката общественост.

Екипът от България включва експерти от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, Университета за национално и световно стопанство и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Целите на този екип са ориентирани към установяването на Българския национален център за компетентност по високопроизводителни изчисления, анализа на големи данни и изкуствен интелект, който да работи за развитието на трите технологии в страната и да подпомага академичните среди, индустрията, публичната администрация и широката общественост при приложението им.

Проект EuroCC се финансира 50 процента по програмата за наука и иновации на ЕС – „Хоризонт 2020“ (чрез европейското предприятие за високопроизводителни пресмятания – EuroHPC) и 50 процента от национални програми за финансиране в страните партньори.

В рамките на проекта се провежда проучване за навлизането на технологиите, свързани с високопроизводителни изчисления, анализа на големи данни и изкуствен интелект в България.

Желаещите да се включат в проучването, могат да отговорят на въпросника: тук 

Повече информация за проекта може да бъде намерена тук.

Можете да последвате проекта в Тwitter  и LinkedIn.

Галерия снимки от УНСС участва в изграждането на център за компетентност в областта на високопроиз ...