Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов: УНСС патентова електронна студентска книжка

понеделник, 22 февруари 2021 14:06

За това как УНСС използва облачните технологии разговаряме с проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни иновативни системи

През изминалата година, светът се изправи пред много трудности. Университетите трябваше много бързо да преосмислят начина, по който се извършва учебният процес и комуникацията със студентите. Как УНСС се справи с тази задача?

Ние, както всички останали, бяхме поставени в извънредна ситуация. Ректорът ни извика в четвъртък следобед и ни каза, че трябва да изградим система за онлайн обучение до понеделник. Направихме го! Друг е въпросът, че вече имахме определена подготовка, защото подобна платформа не става за 2 дни. Бяхме започнали да използваме облачните услуги на Microsoft още през 2009 година – много далновидно, защото сега се оказва, че целият свят върви натам.

В УНСС са разположени дигитални станции,  където студентите получават информация за студентския си статус

Първи в облака влязоха имейлите на студентите. Всеки създаден имейл остава завинаги на разположение и става част от една сигурна система, поддържана 24/7. Преминаването към онлайн обучение трябваше да бъде лесно за преподаватели и студенти, затова имплементирахме линковете за онлайн сесиите в електронното разписание на лекциите. След това обезпечихме оценяването и дадохме възможност оценките да се виждат онлайн, като в УНСС те се подписват цифрово от преподавателите. Успяхме дори да предоставим възможност за индивидуален контакт. Подсигурихме записването и плащането на общежитие онлайн и накрая направихме онлайн плащане на семестриалната такса с автоматично записване за следващ семестър. За по-малко от година имаме 21 онлайн услуги, съпътстващи учебния процес.

А с какви онлайн услуги могат да разполагат кандидат-студентите?

За кандидат-студентите направихме една уникална система, обвързана с големи бази данни и изкуствен интелект. Най-трудно е да се разбере кой се явява на изпит. Ние направихме система за лицево разпознаване по телефон, обвързана със системата на МВР и ЕСГРАОН. След приключване на разпознаването започва заснемане на стаята и изпитното място, включително звуковата картина, за да бъде регистрирана всяка промяна в процеса на изпитване. И имахме много успехи в кандидатстудентската кампания, защото кандидат-студентите нямаше нужда да идват в УНСС. Освен изпитване, направихме онлайн обявяване на класирането и онлайн записване.

Проф. Кисимов демонстрира пред ректора как функционира системата

Сега вече можем да кажем, че сме изградили онлайн инфраструктура на целия процес от студентския живот. Оформиха се четири етапа – онлайн обучение, изпитване, кандидат-студентски изпити и всички останали услуги, с които да допринесем за обучението и да улесним живота на студентите.  Наричаме това 360 градусов дигитален пръстен и в момента върви процесът за цялостен патент.

УНСС има и друга иновация – електронна студентска книжка. Разкажете за ползите от нея?

УНСС с отличие за най-добър ИТ проект на годината

Ние сме на върха на това, което университетите правят в процеса на дигитализацията. Даже имаше няколко национални съвещания и писмо от министъра на образованието и науката, че нашият опит с електронната студентската книжка трябва да бъде въведен и в останалите университети. Но за да работи електронната студентска книжка, първо трябва да е изградена компютърна система за обслужване на студента и цифрова главна книга с данни за студентска книжка. Ние взехме всички подробности под внимание, дори това, че по българското законодателство студентската книжка трябва да има подпис и печат на ректора. Намерихме доставчик и така бяхме първите с цифров печат в България.

Нашата електронна студентска книжка е 3 в 1. Тя представлява комбинация от данни от студентската книжка, международната банкова карта и картата за международно разпознаване като студент. Представителят на Mastercard за България при представянето й заяви, че работят в 122 различни държави и такава книжка никъде няма. Тази наша иновация също вече е патентована.

Проф. Кисимов, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и адвокат Васил Павлов с патента за електронната студентска книжка (от дясно наляво)

Галерия снимки от Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов: УНСС патентова електронна студентска книжка  ...