Доц. д-р Михаил Мусов: Предстои много работа, но вярвам, че заедно ще направим голяма крачка напред

четвъртък, 04 февруари 2021 11:17

За бъдещото развитие на научноизследователската дейност и интернационализацията на УНСС разговаряме с доц. д-р Михаил Мусов – заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, избран с решение на Академичния съвет №1/03.02.2021 г.

Доц. Мусов, какви са вижданията на ректорското ръководство за развитието на научноизследователската дейност в УНСС?

Ректорското ръководство ще работи за превръщането на УНСС в научен център, който е успешен партньор и участник в рамките на Европейското научноизследователско пространство. За постигането на тази цел са нужни системни усилия в няколко насоки. Една от основните е подобряването на институционалната екосистема за развитие на научноизследователската дейност. По тази линия работим в следните направления: усъвършенстване на вътрешноинституционалната нормативна уредба (в т.ч. Правилника за НИД, Правилника за атестиране на академичния състав и др.); въвеждане на специализирана софтуерна система за превенция на плагиатство и създаване на Университетска информационна система „НИД“. Тя ще има многоцелеви характер и ще служи за автоматично подаване на данни за публикационната активност към МОН, НАЦИД и Българския портал за отворена наука, както и за валидиране на всички отчети по НИД, атестации и документи за участие в конкурси за заемане на академични длъжности.

Политиката на УНСС предвижда удвояване на публикационната активност на академичния състав в рамките на мандата на ректорското ръководство. Какви мерки предвиждате за стимулирането на научноизследователската дейност?

В ход е разработването на нова Стратегия за развитие на научноизследователската дейност на УНСС за периода 2021 – 2025 г. Работният вариант на Стратегията предвижда редица мерки за насърчаване на публикационната активност. Една от тях е свързана с разработването и въвеждането на механизъм за обвързване на системата за възнаграждения на академичния състав с постигнатите научни резултати. Друга мярка касае оптимизацията и електронизацията на процедурите по кандидатстване и изпълнение на университетските научноизследователски проекти. Отделна мярка е насочена към обвързване на университетските проекти за научни изследвания с изискването за постигането на определен точков актив по Наредбата за финансиране на научната дейност на държавните висши училища, въз основа на която Университетът получава средства от държавния бюджет за изпълнение на своята годишна изследователска програма. Предстои и облекчаване на реда за отчитане и рецензиране на междинните и крайните етапи на университетските научноизследователски проекти в съответствие с изискванията на Наредбата, което със сигурност ще насърчи колегите за по-активно включване. Разбира се, очаква се активен принос на факултетите, институтите и научноизследователските центрове на УНСС за насърчаването на НИД и реализирането на тези мерки.

Доколко важна е връзката между науката и бизнеса?

Изграждането на ефективна връзка „образование – наука – бизнес“ е изключително важно за развитието на всеки университет, но в съвременния свят то не е достатъчно. Днес говорим за нещо повече – говорим за импакт, или т.нар. „трета мисия“ на висшето образование. Тя визира приноса на институцията към развитието на обществото, в т.ч. към постигането на глобалните цели за устойчиво развитие. Освен активизиране на партньорствата с бизнеса и държавата в областта на научните изследвания, и стимулирането на иновациите, основани на научни резултати, е необходима и активна работа по линия на въздействието върху качеството на живот на обществото. Възможност в това направление е привличането на бизнеса и другите заинтересовани страни в традиционната Годишна научна сесия на УНСС.

Какви мерки предвиждате за интернационализацията на научноизследователската дейност в УНСС?

Работим за разширяване на участието на УНСС в Европейското научноизследователско пространство и международното научно сътрудничество. Мерките в тази насока са свързани с развитието на Европейския университет ENGAGE.EU, от който УНСС е част, повишаване на международната мобилност на докторанти и изследователи, активизиране участието в международни научноизследователски проекти и, не на последно място, подобряване на международния профил на докторските програми.

Говорили сте неведнъж за образователната дейност в рамките на Европейския университет ENGAGE.EU. Разкажете ни и за научноизследователското измерение на университетската мрежа.

По отношение на научноизследователската дейност проектът за развитие на ENGAGE.EU, финансиран по Erasmus+ Programme, има за основна цел създаването на ENGAGE.EU тинк-танк (Център за напреднали европейски изследвания на социалната промяна). Този център ще създава споделени бази от знания и нови формати на научни изследвания с оглед укрепване на връзките между изследователи, студенти и заинтересовани страни – бизнес, нестопански организации и публични институции. Предвидени са и специфични дейности, като например формирането на общности за социална промяна, с участието на изследователи, преподаватели, студенти, представители на гражданското общество и бизнеса, които заедно да работят по решаването на реалните проблеми на обществото с помощта на знанието. Специален фокус е поставен и върху разработването на общи принципи за академична оценка на изследователите.

Новото проектно предложение, което подадохме през ноември м.г. по Horizon 2020, предвижда дейности изцяло в областта на научноизследователската и развойната дейност. То предвижда разработването на обща стратегия за научноизследователска и иновационна дейност на ENGAGE.EU, както и на планове за действие в следните направления: международни отношения и финансиране на университетската мрежа; иновативни предприемачески модели; развитие на човешките ресурси; управление на данни и отворена наука; и ефективни комуникации.

По всичко личи, че предстои много работа. Кое ви кара да вярвате в успеха?

Предстоят години на големи възможности за развитие на науката и иновациите в нашия Университет, както и за неговата интернационализация. От всички нас зависи дали ще ги използваме максимално. Вярвам във високия дух и професионализъм на всички колеги. Вярвам, че заедно ще направим голяма крачка напред.

* * *

Михаил Мусов е доцент в УНСС, катедра „Счетоводство и анализ“. От 2010 г. има докторска степен по икономика, придобита с дисертационен труд в областта на управленското счетоводство. Води лекции и семинарни занятия по дисциплините „Principles of Accounting“, „Fundamentals of Cost and Management Accounting“, „Management Accounting“, „Management Accounting for Decision Making“, „Management Accounting for Performance Measurement“ в различни бакалавърски и магистърски специалности. Бил е главен секретар на УНСС по международно сътрудничество (2019–2020 г.) и е научен секретар на катедра „Счетоводство и анализ“ (от 2016 г.). Владее английски и немски език.

Има десетки научни публикации в страната и чужбина (САЩ и др.). През 2015 г. и 2017 г. негови публикации са включени в списъка на топ 10 на най-сваляните от потребителите статии (SSRN‘s Top Ten download list), публикувани през последните 60 дни в световната мрежа Social Science Research Network (SSRN). В началото на 2018 г. е включен в топ 10 на авторите на SSRN с най-много сваляния на нови публикации. През 2020 г. получава отличието „CIMA Teaching Excellence Award“ за „отлична ангажираност със студентите в областта на управленското счетоводство и ефективен принос за по-доброто разбиране на преподаваното знание“.

В утвърждаването на практиката на управленското счетоводство под негово ръководство са разработени и изпълнени повече от 100 инвестиционни проекта на обща стойност над 100 млн. евро. Много от разработените проекти са класирани на призови места.

Галерия снимки от Доц. д-р Михаил Мусов: Предстои много работа, но вярвам, че заедно ще направим г ...