Нашият университет е големият победител на деветите годишни награди в академичния конкурс „Д-р Иванка Петкова“

понеделник, 14 декември 2020 17:00

И тримата лауреати в тазгодишното девето издание на академичния конкурс „Д-р Иванка Петкова“ са от УНСС. Конкурсът протече в три кръга, по време на които разработките на млади учени бяха оценявани анонимно и самостоятелно от членовете на академично жури.

Отличените разработки тази година бяха в три направления.

В направление „Глобална икономика и/или международни финанси“ е наградена  Камелия Пенкова, докторантка в катедра „Финанси“, за разработката й на тема: Интернационализацията на китайската валута ренминби – политики и развитие“.

В направление „Икономическа политика на България“ лауреат е д-р Маргарита Иванова, асистент в катедра „МИО и бизнес“, за нейното изследване на тема: „Икономическата политика на България за малки и средни предприятия в условията на криза“.

В направление „Икономически измерения на устойчивото развитие“ беше отличен Радослав Пашов, задочен докторант към катедра „Икономика на природните ресурси“, за неговия труд на тема: „Изследване на генезиса на формиране на социалното предприятие като икономическа категория, неговите характеристики и място в икономическата система, които го детерминират като успешна форма на „устойчивата икономика“ и „устойчивото развитие“.

Поради епидемичната обстановка церемонията по награждаването на участниците на 11 декември се проведе в платформата ZOOM. В приветствието си изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев представи условията на конкурса, идеята за разширяване му с нови направления и благодари на журито и дарителите, подкрепили инициативата (на снимката долу).

По време на онлайн събитието тримата лауреати от УНСС представиха накратко своите изследователски разработки. Те благодариха на организаторите на конкурса, научното жури и рецензентите, както и на научните си ръководители, като отбелязаха, че коментарите и обратната връзка на журито ще им позволи да подобрят качеството на своите разработки.

Организаторите на свой ред благодариха на лауреатите за участието и за високата летва, която са поставили с разработките си, към следващите издания на конкурса.

Наградата „Д-р Иванка Петкова” е основана през 2012 г. и е насочена към докторанти и млади научни работници, чиито интерес и разработки са в сферата на актуалните процеси на международните финанси. Наградата е учредена в памет на д-р Иванка Петкова, основател на Институт за икономическа политика и председател на настоятелството му до 2011 г.; дългогодишен преподавател в Техническия университет, София, Висшето училище по застраховане и финанси - София и УНСС; автор на десетки статии и научни доклади в областта на финансовите пазари, банковото дело и икономическата политика. В периода 1997 - 2001 г. д-р Петкова е заместник-председател на борда на директорите на Българската фондова борса. От 2001 до 2004 г. е посланик на Република България в Швейцарската конфедерация с основен принос за премахването на визовите ограничения за български граждани.

Галерия снимки от Нашият университет е големият победител на деветите годишни награди в академични ...