Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС - с първа онлайн церемония по връчване на дипломи

четвъртък, 03 декември 2020 13:40

Вълнуваща и нестандартна беше първата онлайн церемония по връчване на дипломите на бакалаври и магистри, випуск 2020 на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер (ИИСТТ) на УНСС.

Общо 80 студенти от специалностите „Интелектуална собственост и бизнес“ (ИСБ) и „Творчески индустрии и бизнес“ (ТИБ) в ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“ на ИИСТТ отбелязаха виртуално своето дипломиране в платформата MS Teams.

На церемонията присъстваха: ректорът на УНСС - проф. д-р Димитър Димитров; омбудсманът на Република България - доц. д-р Диана Ковачева, която е и дългогодишен преподавател в УНСС; почетният ректор на УНСС - проф. д-р Борислав Борисов и основател на катедра „Интелектуална собственост“ и директорът на ИИСТТ - проф. д-р Владя Борисова.

Проф. Борисова бе водещ на церемонията, нейни бяха и встъпителните думи, с които тя поздрави абсолвентите за тяхната упоритост и всеотдайност, с които успешно се дипломираха като випускници на ИИСТТ. Тя подчерта, че целеустремеността в обучението по интелектуална собственост е изградила абсолвентите от студенти в специалисти по интелектуална собственост. Проф. Борисова им отправи пожелание за професионален устрем, да разпространяват и надграждат знанията си и предоставят експертизата си по интелектуална собственост в полза на обществото, образованието, науката, бизнеса и държавното управление. „Бъдете горди випускници на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер и вярвайте в професионалната си реализация“ - допълни проф. Борисова. Обръщението на проф. Борисова може да видите тук:

Думи за подкрепа, кураж и вдъхновение изказаха и специалните гости на церемонията.

Проф. Димитров отбеляза, че въпреки предизвикателната обстановка ИИСТТ се справя успешно с организирането по завършването на студентите. Чест прави на Института, че успява по този начин да интегрира студентите в тази обстановка и съм сигурен, че този спомен в нашите студенти ще остане завинаги. Това е сериозна стъпка напред в

професионалното развитие, защото това, с което се занимавате – проблемите на интелектуалната собственост, са изключително актуални и търсени в момента. Така че сте си избрали и завършили нещо, което може да ви служи много повече нататък от някои традиционни специалности - каза проф. Димитров, а цялото му обръщение към студентите можете да видите тук:

Не спирайте да се развивате! Не се страхувайте от това да вървите нагоре и нагоре, да учите още! – каза в своето слово доц. Ковачева. - Бизнесът, предприемачеството, иновациите са двигател на човешкия прогрес. Тук е вашата огромна роля да бъдете креативни, да бъдете инициативни, да мислите в перспектива и да подкрепяте с всички сили, творенията на човешкия ум.

Видео с обръщението на доц. Ковачева можете да видите тук:

Вълнуваща история за едни от своите студенти сподели и почетният ректор на УНСС проф. Борисов. Той отбеляза особеното съвпадение на момента на актуалното дипломиране и 100-годишнината на УНСС. „Вие, образно казано, сте нашият 100-годишен випуск“ - обърна се към студентите проф. Борисов, а пълното му обръщение можете да видите тук:

Специални благодарности към своите преподаватели изказаха и двама от отличниците на випуска - Николай Братов – магистър абсолвент и понастоящем редовен докторант в ИИСТТ, и Росен Дулчев – бакалавър абсолвент.

Благодарение на обучението ми в Института, аз разшширих своя мирголед относно обектите на интелектуална собственост и това събуди в мен желанието да продължа да се развивам в тази област. Огромно щастие за мен е, че ми предоставихте възможност да бъда докторант към Института. – сподели Николай.

Вярвам, че човек гради сам успеха си и сега мога да кажа, че направих правилния избор. Пътят е само напред и нагоре! Пожелавам на добър час на всички! - сподели развълнувано Росен.

На финала на церемонията проф. Борисова припомни на абсолвентите, че имат възможност да надградят своите знания и умения и в съвместните магистърски програми на ИИСТТ с Академията на Световната организация за интелектуална собственост и с Академията на Европейското патентно ведомство, в рамките на които в обучителният процес участие взимат и международни преподаватели с доказана в практиката експертиза.

Друга възможност за академично развитие предлагат и докторските програми на Института: „Интелектуална собственост по отрасли“ и „Интелектуална собственост в творческите индустрии “, които също са с международно експертно участие.

Проф. Борисова призова абсолвентите да се възползват от едногодишна платена стажантска програма в европейска институция в областта на интелектуалната собственост - Pan European Seal, която ИИСТТ предлага заедно само с още 49 образователни институции в света.

Финалното обръщение може да видите тук:

Галерия снимки от Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС - с пър ...