Поздравителните адреси до юбилейната научно-практическа конференция на катедра „ЧЕПЛ“ бяха връчени на ректора

четвъртък, 26 ноември 2020 16:29

Поздравителните адреси до юбилейната научно-практическа конференция с международно участие „100 години чуждоезиково обучение - с поглед към бъдещето“, организирана от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, връчиха на ректора проф. д-р Димитър Димитров проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител на катедрата,  доц. д-р Антония Пенчева и ст. преп. д-р Калина Братанова, от организационния комитет на форума.

Проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Антония Пенчева и ст. преп. д-р Калина Братанова (от ляво надясно)

В конференцията взеха участие чуждестранни англицисти, испанисти и русисти от Великобритания, Испания, Турция, Македония, Швейцария, Полша и партньори на чуждоезиковата ни катедра от СУ „Св. Кл. Охридски“, НБУ, ПУ „Паисий Хилендарски“, ВТУ "Тодор Каблешков" и мн. др. На срещата с проф. Димитров бяха представени научно-приложните резултати от юбилейната конференция, както и разкритите възможности за задълбочаване сътрудничеството с наши и чуждестранни университети, български и чуждестранни образователни институции, посолства и др.

Поздравителен адрес от проф. А.Д. Гуляков, ректор на  Държавния университет в гр. Пенза, Русия

Сред поздравителните адреси, предоставени на проф. Димитров, са тези на ректорите на ВСУ “Черноризец Храбър“ проф. Петър Христов, на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Румен Младенов, на Държавния университет в гр. Пенза, Русия проф. А.Д. Гуляков, на Н. Пр. Алфредо Н. Атанасоф, посланик на Аржентина у нас, на г-н Ангел Сантамария Барнола, ръководител на Образователната служба към посолството на Кралство Испания у нас, на доц. д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международна икономика и политика“, и доц. д-р Блага Благоева, ръководител катедра „Политология”, на ръководителите на катедри в СУ доц. д-р Татяна Пантева - „Испанистика и португалистика”, доц. д-р Ал.Главанакова -  „Американистика и англицистика” и доц. д-р Силвия Петкова - „Руски език”, както и на бившия ръководител на катедра „ЧЕПЛ” проф. д-р Николай Михов, на българистката ст. преп. Рия Алтимирска и др.

Поздравителен адрес от проф. Петър Христов, ректор на ВСУ “Черноризец Храбър

В поздравителния си адрес Н. Пр. Алфредо Н. Атанасоф  посочва: „Бих искал да използвам възможността, за да Ви предам своите поздрави по случай този толкова важен юбилей и постигнатите успехи през дългия и богат път, извървян в УНСС, оценил високо необходимостта от изучаване на чужд език за разширяване на културата, за съдействие при осъществяване на анализи и проучвания, за откриване на нови възможности в необятната сфера на икономиката“.

Доц. Мария Бакалова подчертава в поздравителения си адрес  значението на чуждоезиковата подготовка: „В съвременния все по-глобализиран и взаимообвързан свят езиковите познания са sine qua non за успешното професионално развитие на все повече хора и за доброто функциониране на институциите. Затова Вашата  роля като преподаватели по чужди езици е изключително важна за успешната реализация на завършилите УНСС. Качественото обучение по редица от предлаганите в УНСС завършилите УНСС. Качественото обучение по редица от предлаганите в УНСС специалност е немислимо без адекватна и на ниво чуждоезикова подготовка.“

Доц. д-р Татяна Пантева, ръководител катедра „Испанистика и португалистика” на СУ, изразява високата си оценка за конференцията: „Вие, скъпи колеги, сте въплъщението на девиза на УНСС „Духът прави силата“. Във времената на тясна специализация и превръщането на хуманитаристиката в  Пепеляшка, от нас се иска повече от всякога душевна сила да продължаваме своята мисия. На наша страна обаче са знанието, най-могъщото оръжие за преобразяването на света, и младите хора – нашето бъдеще. Впечатляващата програма на настоящата конференция е още едно доказателство, че Вашият кораб има опитен капитан и задружен екипаж, и посоката, през бурните води, е към „добрия пристан“.

Доц. д-р Александра Главанакова пише: „С вашата катедра ни свързва дългогодишно и плодотворно сътрудничество, което искрено се надяваме, че ще продължим и занапред. Уверени сме, че въпреки предизвикателствата в условията на дигитална революция, пред които са изправени всички колеги, работещи в областта на образованието и хуманитаристика, ще намерим верния път в постигането на качествената теоретична и практическа подготовка на нашите студенти - така необходимите за нашето общество кадри в областта на икономиката, бизнеса, международните отношения, дипломацията, преподаването и др., от която неразделна част е високото ниво на владеене на чужд език “.

В поздравителния адрес от ректора на ПУ “Паисий Хилендарски“ нашата Алма Матер и чуждоезиковата ни катедра също получава заслужено признание: „Неизменна част от палитрата на предлаганите възможности в УНСС е чуждоезиковото обучение, което осигурява конкурентоспособен образователен пакет, хармониращ с нуждите на бизнеса и перспективите на пазара на труда в България и по света и създава благоприятна среда за привличане на чуждестранни студенти в страната ни.“

Поздравителен адрес от образователния съветник във посолството на Кралство Испания у нас г-н Анхел Сантамария Барнола

Галерия снимки от Поздравителните адреси до юбилейната научно-практическа конференция на катедра „ ...