Кръгла маса „Организационни аспекти на управлението на риска в системата на висшето образование“

сряда, 21 октомври 2020 16:07

УНСС в партньорство с Камарата на преподавателите от висшето образование (КПВО) беше домакин и съорганизатор на кръгла маса на тема „Организационни аспекти на управлението на риска в системата на висшето образование“. Форумът, който се проведе в Голямата конферентна зала, беше посветен на 100-годишнината на университета и на една година от създаването на КПВО.

С приветствия към гостите и участниците във форума се обърнаха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на КПВО (на снимката долу).

Ректорът изтъкна актуалността на темата на кръглата маса, особено в условията на засилващата се отново пандемия от COVID-19, и отбеляза, че управлението на риска в системата на висшето образовование има много аспекти, за което свидетелстват и практиката, и опитът, натрупан от началото на пандемията досега. Той представи проблемите и предизвикателствата, с които се е сблъскал УНСС при справянето със създалата се извънредна обстановка, като посочи не само управленческите и техническите, но и менталните аспекти на възприемане на кризисната ситуация. Избрахме варианта да запазим непрекъсваемостта на учебния процес и успяхме за два дни да преминем от присъствено към онлайн обучение, тъй като в УНСС съществуваше техническа база, създадена от 7-8 години. В момента вече е решен и техническият аспект на управлението на риска – промяната на обучението става само с едно натискане на бутона за онлайн, посочи проф. Димитров. Той се спря на възникналите затруднения с нормативната база, която е трябвало с помощта и на тълкувателни писма от МОН да бъде пригодена за действие в условията на пандемия, така че да не спира дейността на университета, а да бъде възможно провеждането онлайн не само на учебния процес, но и на работата на ръководството, както и успешното онлайн отбелязване на 100-годишнината на университета, онлайн кандидатстването и записването на първокурсниците и др.

Ректорът подчерта необходимостта от техническо оборудване на работата на преподавателите при онлайн обучението, особено ако кризата с пандемията продължи - предизвикателство, изискващо огромен ресурс за преодоляването му, но което не попречи на качественото провеждане на онлайн обучението до момента. Проф. Димитров изрази увереност в ползотворността на дискусията и пожела успех на форума.

Ректорът проф. Димитър Димитров

Зам.-ректорът проф. Цветана Стоянова поздрави гостите и участниците, уважили събитието, въпреки пандемичната обстановка и изтъкна необходимостта от дискусия по темата. Тя подчерта, че форумът се провежда в чест на 100-годишнината на университета, на една година от създаването на КПВО и е продължение на изпълнението на меморандума за създаване на клъстер, сключен наскоро между УНСС, ИУ – Варна и СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. Тази кръгла маса е едно добро начало за дискусия по въпросите за управлението на риска във висшето образование, за която моментът е изключително подходящ. Надявам се следващия път да имаме възможността и студентите да са сред нас, каза проф. Цветана Стоянова.

Зам.-ректорът проф. Цветана Стоянова

Председателят на КПВО проф. д.н. Борислав Борисов благодари на ректора на УНСС като домакин и съорганизатор на форума и изрази удовлетворението си, че въпреки ограниченията за минимизиране на пандемията, на събитието присъстват членове на Управителния съвет на КПВО, преподаватели и колеги от няколко университета в България. Той посочи, че докладите от конференцията може да прераснат в статии, които да бъдат публикувани в тематичен брой на списанието „Бизнес и управление“, издавано от СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. Не се съмнявам, че резултатите от форума ще бъдат съдържателни, затова ще бъдат предоставени на заинтересованите институции, защото това, което науката изследва и анализира, трябва да стига до практиката, посочи проф. Борисов и пожела успех на кръглата маса. Той изнесе пленарен доклад на тема „Управлението на риска във висшите училища – нормативно изискване или практическа потребност“.

Проф. д.н. Борислав Борисов

Работата на кръглата маса беше съсредоточена върху няколко тематични направления: „Теоретични и методологични аспекти на управлението на риска в системата на висшето образование“; „Проблеми и решения в процеса на управлението на риска във висшите училища“; „Външни и вътрешни рискове и предизвикателства пред системата на висшето образование у нас“.

С доклади във форума участваха проф. д.н. инж. Венелин Терзиев от Военната академия „Г. С. Раковски“ - София, проф. д-р инж. Маруся Любчева от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, проф. д-р Маргарита Богданова от СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, доц. д-р Цветан Цветков от УНСС, доц. д-р Красимира Славева и доц. д-р Евелина Парашкевова от СА „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Галерия снимки от Кръгла маса „Организационни аспекти на управлението на риска в системата на висш ...