Дебатът за бъдещето на Европа се пренесе и в аула на УНСС

петък, 16 октомври 2020 15:50

На 7 октомври т.г. д-р Моника Панайотова, заместник-министър за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., проведе със  студенти от четвърти курс, специалност „Международни отношения“, симулация на парламентарен дебат за бъдещето на Европа и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.  

Студентите успешно се въплътиха в ролите на представители на трите водещи институции – Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС, разисквайки от позицията на всяка от тях своята визия за бъдещето на европейския проект. Някои от участниците представляваха ръководители на парламентарните групи, които през ценностите и приоритетите на своите политически семейства и очакванията на гражданите дебатираха за каква Европа мечтаят.  

Дебатът за бъдещето на Европа е приоритет и в настоящия мандат на европейските институции чрез заложения проект в политическите насоки на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за двугодишна Конференция за Европа от 2020 г., в която гражданите ще поемат водеща и активна роля. Дебатите, които се очаква да стартират по време на настоящото немско председателство на Съвета на ЕС и да приключат по време на френското първата половина на 2022 г., са в две паралелни направления: приоритетите на ЕС и резултатите, които Съюзът трябва да се стреми да постигне, и демократичните процеси и институционалните въпроси. 

Галерия снимки от Дебатът за бъдещето на Европа се пренесе и в аула на УНСС  ...