50 млн. лева за увеличение на заплатите на университетските преподаватели осигурява правителството

сряда, 23 септември 2020 14:39

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В срещата участва и ректорът проф. д-р Димитър Димитров, който е главен секретар на Съвета на ректорите на висшите училища в Р България (вдясно)

Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища.

Увеличението е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски“ и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна той. Герджиков  даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Премиерът е категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Ето какво заяви по този повод ректорът проф. Димитров:

„Благодарение на 50-те млн. лв., които ще бъдат отпуснати от правителството, минималната заплата на заемащите академичната длъжност „асистент” от 2021 г., ще бъде 1300 лв. Разговорите се водят отдавна. Има голяма диференциация на заплащането в различните университети, затова насоката беше в основната заплата на асистент. Даде се сигнал, че висшето образование е приоритет. Това ще увеличи и останалите заплати – на главните асистенти, доцентите и професорите. Навярно университетите ще имат свобода с каква стъпка да се увеличават останалите заплати.“

Ректорът проф. Димитров

Според ректора правителството е отчело, че за последните години са направени много промени – бяха свити бройките за държавна поръчка, направена е карта на висшето образоване и университетите, които могат да съществуват, акредитацията също се извършва по нов начин. „Вузовете направиха доста жертви и саможертви. За това решение повлия и успешното дистанционно обучение миналия семестър. Показахме, че висшето образование може да се адаптира бързо. Има пет български университета, които влязоха в европейски мрежи“, посочва проф. Димитров.

Галерия снимки от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на университетските преподаватели осигур ...