Наша докторантка стана първият български лектор на ежегодното Лятно училище по европейско частно право в Залцбург

петък, 18 септември 2020 15:27

Христина Георгиева, докторантка в катедра „Частноправни науки“, стана първият български лектор в Програмата по европейско частно право на Академията за европейско частно право, в сътрудничество с Юридическия факултет на Университета в Залцбург и водещи университети от цял свят.

Христина Георгиева, докторантка в катедра „Частноправни науки“ на УНСС, адвокат, член на САК, по време на презентацията й за България и българското право (на снимките горе)

Вече 21 години Програмата е организирана като Лятно училище за студенти по право, което се провежда в Юридическия факултет на Университета в Залцбург. Ежегодно близо 300 студенти от цял свят имат възможността да се запознаят с основите на повече от 30 различни правни системи, да участват в практически семинари и дискусии по въпроси на сравнителното, европейското и/или международното право.

Сред лекторите на Лятното училище са професори и практикуващи адвокати от различни държави, както и съдии от върховни съдилища като лорд Томас (досегашен главен съдия на Англия и Уелс), Матиас Ноймайр (съдия от Върховния съд на Австрия) и Инета Зимеле (председател на Конституционния съд на Латвия).

Христина Георгиева посещава Лятното училище за първи път през 2007 г., когато е третокурсничка по право в УНСС. Тогава иска от декана на Юридическия факултет на Университета в Залцбург да й бъде предоставена възможност с няколко думи да представи България и българското право в края на програмата.

Миналата година я канят да произнесе реч по случай 20-годишния юбилей на Лятното училище. След словото на Христина деканът на Юридическия факултет на Университета в Залцбург проф. Майкъл Райнер й предлага от тази година да стана част от преподавателския екип на Лятното училище в Залцбург.

По време на лятното училище тази година, деканът на Юридическия факултет на Университета в Залцбург представя Христина като българския лектор от УНСС, който занапред ще води модула „Българско право“, вече официално включен в програмата на Лятното училище.

Тази година в програмата участваха двама български студенти:  Радослав Кръстанов от УНСС и Яна Обрешкова – от СУ „Св. Кл. Охридски“.

Христина Георгиева и Радослав Кръстанов, второкурсник по право в УНСС

България и българското право остават и занапред част от учебната програма, а Христина Георгиева е поканена да преподава в нея през 2021 г. и занапред.

„Една българска мечта от 13 години, превърната в реалност“, казва нашата докторантка Христина Георгиева

„В научното ми и професионалното ми развитие не е имало кратки пътища и лесни победи, но всички тези дълги пътища и нелесни победи са били свързани с УНСС - споделя Христина. -  Затова за мен е огромно удовлетворение и чест, че през 2020 г. спомогнах името на УНСС да бъде поставено в списъка на водещи университети от цял свят, които участват в ежегодното Лятно училище в Залцбург, а България и българското право - за първи път да бъдат представени на този голям международен форум с 21-годишна традиция.“

Галерия снимки от Наша докторантка стана първият български лектор 	на ежегодното Лятно училище по  ...