Публична лекция на посланика на Кралство Дания

сряда, 12 февруари 2020 20:11

„Корупцията като заплаха за националната сигурност. Бъдещето на Европа и как един дипломат съчетава работата и семейството в новия европейски контекст“. Това беше темата на публичната лекция, която Н. Пр. г-н Сьорен Якобсен, посланик на Кралство Дания у нас, изнесе пред студенти и преподаватели в зала „Тържествена“.

Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, приветства посланика и посочи, че темата на лекцията е широкообхватна и засяга освен корупцията като един от най-важните проблеми от сферата на националната сигурност, така и актуални въпроси за бъдещето на Европа  в съвременните динамично променящи се икономически условия.

Проф. Димитър Димитров

Ст. преп. Албена Макарова от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ представи гост-лектора като дипломат с дългогодишен опит в кариерата, участвал в дипломатически мисии в Китай, Турция, Афганистан, посланик на Кралство Дания в България от 2017 г.

Ст. преп. Албена Макарова

В презентацията си датският посланик се спря на предизвикателствата, с които трябва да се справи съвременният свят поради нарастващото неравенство, терористичните заплахи и миграцията, водещи до икономически кризи и все по-голяма несигурност в обществото. Той посочи, че основните проблеми са опазването на ценностите и овладяването на корупцията като явление, застрашаващо националните приоритети и носещо липса на икономически растеж, особено в държавите, в които е с доказано високи размери.

Н. Пр. г-н Сьорен Якобсен

Датският дипломат коментира и Брекзит, климатичните промени, влизането на страните от Западните Балкани в ЕС и посочи, че изграждането на стабилна търговска политика, развитието на единния европейски пазар и справянето с корупцията са ключови въпроси за бъдещото успешно развитие на Европа. Посланикът сподели, че животът на дипломата е посветен на неговата мисия в различни държави и части на света и макар и трудно, това не пречи да се съчетават работата и семейството.

В зала „Тържествена“

Ректорът връчи на Н. Пр. г-н Сьорен Якобсен сертификат в знак на благодарност за неговата лекция (на снимката долу).

Галерия снимки от Публична лекция на посланика на Кралство Дания ...