Публична лекция „Действия на АДФИ при проверка на обществени поръчки“

петък, 06 декември 2019 11:44

Представители на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) изнесоха втора лекция на тема „Действия на АДФИ при проверка на обществени поръчки“ пред студенти от специалност „Одитинг“ в изпълнение на рамковото споразумение за сътрудничество с катедра „Финансов контрол“.

Гл. ас. д-р Ина Лечева от катедра „Финансов контрол“ представи гост-лекторите: г-жа Мерал Каменова – началник на отдел в дирекция „Правна“, и г-н Виктор Георгиев - главен финансов инспектор в АДФИ. Тя посочи основните отговорности на Агенцията и нейните правомощия при защитата на публичните финансови интереси, контрола върху обществените поръчки и установяването на  нарушения и измами, засягащи финансовите интереси на европейската общност.

Гл. ас. д-р Ина Лечева,  г-н Виктор Георгиев и г-жа Мерал Каменова (отдясно на ляво)

Представителите на АДФИ запознаха студентите със структурата, функциите, правомощията и компетентностите, обхвата на дейността и мисията на АДФИ като администрация, пряко подчинена на министъра на финансите. Основните принципи в дейността й са законност, обективност, служебно начало и конфиденциалност. Агенцията е единствената институция в страната, която налага актове за начет, взаимодейства и си сътрудничи с дирекция АФКОС и контрольорите на Европейската комисия.

Студентите от специалност „Одитинг“

Гост-лекторите представиха казуси от своята практика при провеждане на финансовите инспекции, сътрудничеството и координацията между компетентните държавни органи, за да имат студентите реална представа за подходите и правомощията на служителите на АДФИ. Те се спряха и на психологията на проверяваните лица, поведението и реакциите им при установяване на нарушения.

По време на лекцията

Гостите запознаха студентите с възможностите за стажантски програми и кариерно развитие в АДФИ като посочиха, че основното начало в Агенцията е екипната работа. Финансовите инспектори са изправени пред много предизвикателства, но работят в координация с юристите, като обхватът на работата не се ограничава само с проверявания обект, при необходимост се извършват насрещни проверки, установяват се връзки с партньорски обекти и с всички институции, които могат да окажат съдействие, което прави работата в Агенцията отговорна и интересна.

Студентите взеха активно участие в лекцията като зададоха въпроси от практическо естество по представената проблематика и технологията за извършване на финансови инспекции.

Галерия снимки от Публична лекция „Действия на АДФИ  при проверка на обществени поръчки“ ...