Как да се представим успешно на интервю за работа: презентация на IBM CV CLINIC

вторник, 19 ноември 2019 12:15

По покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика” (ЧЕПЛ) представители на IBM направиха презентация на тема CV clinic - как да се представим успешно на интервю за работа, част от инициативата Success Skills by IBM.

Проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител на катедра „ЧЕПЛ”

Ръководителят на катедрата проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова представи пред препълнената зала IBM като американска компания, създадена преди 107 години, оперираща в сферата на информационните технологии, която първоначално се занимава с производство и продажби на компютри, а впоследствие развива своята дейност в разработката на програмни продукти и по-големи изчислителни машини. Сега IBM предоставя консултантски услуги и технически решения в сферата на информационните технологии, както и облачни услуги и решения, базирани на изкуствен интелект, подчерта проф. Кох.

Участници в интерактивната презентация

Компанията, чиято централа е в Армонк, САЩ, има над 350 000 служители в целия свят, а IBM България, регистрирана през 1992 г., предлага широка гама информационни технологии и бизнес услуги, свързани с ИТ инфраструктура, техническа поддръжка на IBM продукти, консултантски услуги, софтуерни решения, сървърни услуги. В момента, освен търговско представителство за България, IBM, в която работят общо над 1500 служители, има още няколко центъра в София - Финанси, CIC - Client Innovation Center и Procurement.

Презентацията беше направена от възпитаници
на УНСС, сега служители на IBM

Проф. Кох, модератор на събитието, подчерта, че то се осъществява благодарение на инициативата на нейни бивши студенти, представители на IBM Procurement - Здравка Серафимова и Владимир Николов, завършили съответно специалностите „Международни отношения“ и „Международни икономически отношения“ с испански език, както и на Мая Иванова, възпитаничка на УНСС, специалност„Международни икономически отношения“ с немски език.

Възпитаниците на нашия университет показаха как трябва да се подходи при подготовката за интервю, какво трябва и какво не трябва да включва една кандидатура за работа и на какво да се обърне допълнително внимание. На базата на  личния си опит като интервюиращи, те споделиха със студентите практически съвети как да се представят успешно на пазара на труда. Елена Балджиева, представител на „Човешки ресурси“ на IBM, даде примери за често срещани грешки и какво най-много прави впечатление при преглеждането на CV-тата.

Събитието, на което присъстваха преподаватели от катедра  „ЧЕПЛ ” и представители на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, беше практически ориентирано, премина в интерактивен режим и при огромен интерес от страна на студенти в ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“ oт специалностите „Международни отношения“, „Международни икономически отношения“ и др. Най-активните участници получиха сувенирни тетрадки и химикалки от компанията. Студентка от специалност „МИО“ участва (по свое желание) в  симулация на интервю за работа и се представи много убедително (на снимката долу) .

Повече информация за възможностите за работа, които компанията предоставя на студентите: https://www.ibm.com/bg-bg/employment/

Проф. Кох- Кожухарова с лекторите от IBM

Галерия снимки от Как да се представим успешно на интервю за работа: презентация на IBM CV CLINIC ...